Visszautasítják Trump csalásra utaló vádjait az amerikai választási tisztviselők

2020. november 11. – 15:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Amerika-szerte visszautasítják a választási tisztviselők Donald Trump vádjait, miszerint a hajrában forduló államokban választási csalások történtek. Trump pár nappal ezelőtt azt írta ki a Twitterre, szerinte erre rengeteg bizonyíték is van a médiában, és mindenkit biztosított, hogy ők fognak nyerni.

Donald Trump még hétfőn is azt írta a Twitteren, úgy gondolja, hogy Georgia államban ő győz majd, Wisconsinban „nagyon jól áll”, Nevadában pedig „kiderül, hogy rengeteg a hamis szavazat”. Jason Miller, a Trump-kampány tanácsadója hétfőn a Fox televíziónak nyilatkozva visszautasította a választási vereség elismerését. Mint fogalmazott: ez meg sem fordul a kampánycsapat tagjainak fejében. „Ez a kifejezés jelenleg nem szerepel a szótárunkban” – mondta.

A The New York Times most több állam választási tisztviselőjét is megkérdezte, tapasztaltak-e bármilyen csalásra utaló jelet a választásokon. 45 államból válaszoltak nekik, egytől-egyig azt válaszolták: nem.

Az eddig összesített eredmények alapján Joe Biden a választók 50,6 százalékának voksát nyerte el, míg Donald Trumpot a választók 47,6 százaléka támogatja.

Trump közben a CNN szerint a várakozásoknak megfelelően megnyerte Alaszkát. Így még Georgiából, Arizonából nincs eredmény, ahol Biden vezet, és Észak-Karolinából, ahol Trump.

Az Egyesült Államokban azonban nem az országosan leadott szavazatok számítanak, hanem az egyes államokban elért eredmények, ezek alapján pedig Biden 279 elektorral áll, míg Trump 214-gyel, a győzelemhez legalább 270-re van szükség, amit a többi állam eredményétől függetlenül Biden már elért, így ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!