Magas rangú republikánus támogatót kapott Trump a választás eredményét vitató bírósági küzdelméhez

2020. november 10. – 07:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Támogatja Donald Trump elnököt a választások vitatott eredményeit tisztázó jogi eljárások megindításában Mitch McConnell, az amerikai szövetségi szenátus republikánus többségének vezetője – írta az MTI.

Újabb támogatót kapott Donald Trump ahhoz, hogy jogi úton próbálja elvitatni demokrata kihívójának győzelmét az amerikai elnökválasztáson. Hétfőn ugyanis a szenátus republikánus többségének vezetője jelentette ki, hogy Trumpnak „száz százalékig jogában áll” a jogi eljárások megindítása a választások során állítólagosan előfordult szabálytalanságok feltárására.

A republikánus politikus leszögezte: nincs szükség „kioktatásra arról, hogy az elnöknek örömteljesen el kellene fogadnia az előzetes választási eredményeket éppen azoktól, akik az elmúlt négy évet azzal töltötték, hogy visszautasították a múlt választások eredményeinek érvényességét”.

Mitch McConnell érkezik az amerikai szövetségi szenátus épületébe 2020. november 9-én – Fotó: Samuel Corum / Getty Images / AFP
Mitch McConnell érkezik az amerikai szövetségi szenátus épületébe 2020. november 9-én – Fotó: Samuel Corum / Getty Images / AFP

Mitch McConnell a legmagasabb rangú kongresszusi republikánus politikus, aki – Kevin McCarthyval, a képviselőház republikánus frakcióvezetőjével együtt – Donald Trump elnök mellett tette le a voksát.

McConnell emlékeztetett arra, hogy Hillary Clinton, a 2016-os elnökválasztáson vereséget szenvedett demokrata párti jelölt néhány héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a mostani választás demokrata jelöltjének, Joe Bidennek semmilyen körülmények között nem szabad elismernie az esetleges vereségét. McConnell felidézte azt is: Nancy Pelosi demokrata párti házelnök az elmúlt hetekben többször is azt hangoztatta, hogy Donald Trump most csakis csalás révén győzhet az elnökválasztáson.

„Januárban ennek a választásnak a győztese elhelyezi kezét a Biblián, ahogyan az 1793 óta minden évben történni szokott” – fogalmazott McConnell, utalva arra, hogy a mindenkori amerikai elnökök Bibliára tett kézzel teszik le a hivatali esküjüket.

Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője válaszbeszédében leszögezte: a republikánus álláspont „rendkívül veszélyes, rendkívüli mértékben mérgezi demokráciánkat”. Schumer hozzáfűzte: a jogi eljárásoknak tényeken kell alapulniuk.

Hétfőn Ted Cruz texasi és Lindsey Graham dél-karolinai szenátor szintén ismételten kiállt amellett, hogy Donald Trumpnak nem szabad elismernie a vereséget, hanem folytatnia kell a jogi küzdelmet. Kristi Noem, dél-dakotai republikánus kormányzó vasárnap egy televíziós interjúban úgy fogalmazott: ha 2000-ben a demokrata párti elnökjelölt Al Gore-nak volt lehetősége bírósághoz fordulni, akkor meg kell adni ezt a lehetőséget Donald Trumpnak is.

Donald Trump hétfőn a Twitteren azt írta: úgy gondolja, hogy Georgia államban ő győz majd, Wisconsinban „nagyon jól áll”, Nevadában pedig „kiderül, hogy rengeteg a hamis szavazat”.

Jason Miller, a Trump-kampány tanácsadója hétfőn a Fox televíziónak nyilatkozva visszautasította a választási vereség elismerését. Mint fogalmazott: ez meg sem fordul a kampánycsapat tagjainak fejében. „Ez a kifejezés jelenleg nem szerepel a szótárunkban” – mondta.

Az eddig összesített eredmények alapján Joe Biden a választók 50,6 százalékának voksát nyerte el, míg Donald Trumpot a választók 47,6 százaléka támogatja.

Az Egyesült Államokban azonban nem az országosan leadott szavazatok számítanak, hanem az egyes államokban elért eredmények, ezek alapján pedig Biden 279 elektorral áll, míg Trump 214-gyel, a győzelemhez legalább 270-re van szükség, amit a többi állam eredményétől függetlenül Biden már elért.

Biden 12 ezer szavazattal vezet a további 16 elektort érő Georgia államban, míg a 11 elektoros Arizonában 15 ezer szavazatra csökkent az előnye Trumppal szemben, de várhatóan ott is ő tud nyerni. A 15 elektort érő Észak-Karolinában csütörtökig érkezhetnek be a választás napjáig érvényesen feladott levélszavazatok, ott Trump vezet, és várhatóan meg is tartja előnyét.

2020. november 7-én Donald Trump visszatér a Fehér Házba a golfozásból – Fotó: Alex Edelman / AFP
2020. november 7-én Donald Trump visszatér a Fehér Házba a golfozásból – Fotó: Alex Edelman / AFP

A Politico című lap helyi idő szerint hétfő esti információi szerint a republikánus vezetésű tagállamok egymás után zárkóznak fel Donald Trump mellé. Tíz tagállam igazságügyi minisztere írt olyan közös szakértői jogfejtést (amicus brief) az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság bíráinak, amelyben sürgeti, hogy a törvényszék formálisan is vegye napirendjére és függessze fel a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság által szeptemberben hozott döntést, amelyben engedélyezték, hogy a múlt héten tartott választási nap után még három napig befogadjanak levélszavazatokat.

A tíz tagállami politikus a Trump-kampány jogi szakértőjének, a pennsylvaniai Republikánus Pártnak és néhány tagállami törvényhozási vezetőnek az érveit sorakoztatta fel. Ezek szerint döntésével a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság olyan politikai hatalmat bitorolt, amellyel az amerikai alkotmány értelmében csakis a tagállami törvényhozások élhetnek.

Eric Schmitt, Missouri állam igazságügyi tárcavezetője hétfőn sajtókonferencián mutatta be a szövetségi legfelsőbb bírósághoz intézett levelet, és leszögezte: Pennsylvania állam legfelsőbb bírósága „túllépett a hatáskörén, és jogsérelmet okozott a törvényhozás felhatalmazásának”.

A jogfejtést megfogalmazó tíz tagállam tárcavezetője osztotta Donald Trump elnök széles körű választási csalásról szóló érvelését is, felidézve korábbi választásokon előfordult hasonló eseteket és egy konzervatív agytröszt adatbázisának elemeit. A dokumentum megállapítja azt is: a levélszavazás – a korábbi választások tanúsága szerint – a leginkább alkalmas a választási csalások elkövetésére.

A sajtótájékoztatón Mike Hunter, Oklahoma igazságügyi minisztere „szörnyűséges precedensnek” nevezte a pennsylvaniai legfelső bíróság döntését.

A választás napjáig érvényesen feladott, és utána három napig beérkező levélszavazatokat azonban esetleges jogi eljárásokra készülve már az elejétől elkülönítve gyűjtötték a helyi vezetés utasítása alapján. Azt is nyilatkozták, hogy ezekből nincs annyi, hogy befolyásolják a végeredményt. Biden jelenleg 45 ezer szavazattal vezet Pennsylvaniában, előnye pedig tovább nő majd várhatóan. Trump négy éve 44 ezerrel kapott több szavazatot Hillary Clinton ellen az államban.

Georgiában a választást lebonyolító republikánus vezetésből Brad Raffensberger azzal szólt vissza a szavazatszámlálást bíráló más republikánusoknak, hogy lehettek törvénytelen szavazatok, ezeket mind ki is vizsgálják, de nagyon valószínűtlen, hogy ezekből annyi lett volna, hogy azzal Trump nyerjen az államban. Georgiában újraszámolás jöhet, de ezek általában néhány száz szavazatos elmozdulásokat szoktak csak hozni.

A szövetségi választási bizottság még a választás előtt azt nyilatkozta, hogy „nincs semmi alapja annak az összeesküvés-elméletnek, hogy a levélszavazás csaláshoz vezet”. Szombaton újabb nyilatkozatot adtak ki, szerintük nincs bizonyíték választási csalásra, és arra sem, hogy törvénytelen szavazatokat adtak volna le, vagy vettek volna számításba.

A különböző államokban legkésőbb december 8-ig le kell zárni az újraszámolásokat és bírósági eljárásokat. A választás végeredményét aztán a december 14-én összegyűlő elektori kollégium szentesíti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!