Zsarolást és túszejtést lát az EP Orbán vétójának tervében

2020. november 10. – 08:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadhatatlannak tartják az EP legnagyobb frakciói, hogy a magyar kormányfő vétót helyezett kilátásba, amennyiben az EU a jelenlegi formájában elfogadja a jogállam tiszteletben tartását az uniós támogatásokhoz kapcsoló rendeletet – írta a Népszava.

Az 1800 milliárd eurós EU-s költségvetés sorsa a tétje a jogállam tiszteletben tartásáról szóló vitának, amelyben az Európai Parlament amellett van, hogy a pénzek kifizetésének legyen előfeltétele a jogállam tiszteletben tartása, míg a magyar és a lengyel kormány egyértelműen ellenzi azt. A kormány szerint ez jogilag nem definiálható kritérium, így politikai alapon foszthatnak meg egy-egy tagállamot a neki szánt forrásokból, így Orbán Viktor vétót helyezett kilátásba.

„Az Európai Uniót nem lehet zsarolni!”

válaszolta a Népszavának Iratxe García Pérez a vétó felvetésével kapcsolatban. Az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője szerint „a jogállami szabályrendszer célja az európai értékek és demokrácia előmozdítása, vagyis minden európai javát szolgálja. Ha Orbán szeretné megakadályozni a költségvetés vagy a járvánnyal kapcsolatos helyreállítási alap elfogadását, akkor a magyar emberek érdekeit veszélyezteti, mert a támogatások főleg a pandémia következményeinek az enyhítését szolgálják.”

Az elvileg a Fideszt is sorai között tudó Európai Néppárt (EPP) – ahol a magyar kormánypárt tagsága épp függőben van – szinté nemtetszését fejezte ki a vétó felvetésére. Az EPP frakcióvezetője figyelmeztette a magyar és a lengyel kormányt, hogy „ne játsszanak” a vétóval. Manfred Weber egyenesen az EU túszul ejtéséről beszélt amennyiben valóban vétóra kerülne sor.

A jogállami feltételrendszerről a múlt héten kötött előzetes megállapodást az Európai Parlament és a kormányok képviselőiből álló EU Tanács nevében eljáró német soros elnökség küldöttsége. A jogszabály-tervezet hivatalos jóváhagyására akkor kerülhet sor, ha megszületik a kompromisszum a pénzügyi csomag többi, még tárgyalás alatt álló eleméről. Ennek része a az Unió 2021–2027 közötti költségvetése, és a járvány utáni helyreállítási terv jogi alapjának a lefektetése. A döntéseket legkésőbb november közepén kéne tető alá hozni, hogy a pénzosztás jövő januártól elindulhasson.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!