Bajnai Gordon szerint Orbán arra készül, hogy a jogállami kritikákat Joe Biden személyes bosszújának láttassa

2020. november 10. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

A volt kormányfő szerint Orbán és a Fidesz szövetségi politikája miatt a következő időszakban erodálódhat a magyar-amerikai viszony.

Bajnai Gordon egykori miniszterelnök 2009-ben tárgyalt Joe Bidennel a Fehér Házban. A 24.hu most gyorsinterjút közölt a volt kormányfővel, akinek elmondása szerint

külpolitikai kérdésekben Biden volt a legfelkészültebb amerikai politikus, akivel valaha találkozott.

Arról, hogy most mi várható az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatában, Bajnai szerint bőven akad tennivaló, és a mindenkori magyar kormány számára elemi érdek, hogy a világ vezető demokratikus hatalmával legjobb, legkiszámíthatóbb viszonyt alakítsa ki, függetlenül attól, hogy ki ott az elnök. Arra a kérdésre, hogy mi az oka, hogy a Fidesz Donald Trumpnak szurkolt, míg az ellenzék Joe Bidennek, úgy fogalmazott:

„Orbán nyilván abban bízott, hogy a Trump teremtette zavaros nemzetközi erőtérben folytathatja az üzérkedést keleten a magyar NATO- és EU-tagságból fakadó befolyással, és továbbra sem lesz, aki ezt számon kéri. A demokratikus ellenzék pedig épp ellenkezőleg: abban bízik, hogy az Egyesült Államok Bidennel visszatér a korábbi, aktívabb szövetségépítéshez, melynek alapja a demokratikus, jogállami normák kölcsönös betartása és a szövetséghez való hűség.”

Feltételezése szerint Orbán és a Fidesz azért állhatott be ennyire látványosan Trump mellé, mert abban bíztak, hogy ha tényleg nyer, akkor az új ciklusban óriási piros ponttal indulhatnak. Ha pedig Biden győz, vele úgyse lenne esélyük pozitív viszonyt kialakítani.

„Egyúttal megágyazott annak, hogy ha majd a központilag vezérelt korrupció, valamint a jogállam lerombolása miatt hasonló kritikát kap a Biden-adminisztrációtól, mint az EU-tól, akkor azt az új elnök személyes bosszújaként adhassa el itthon a választóinak”

– tette hozzá az egykori miniszterelnök.

Bajnai az interjúban beszélt arról is, hogy a magyar-amerikai viszony „várhatóan konfliktusosabbá válik” a következő négy évben, mint a megelőző ciklusban volt, de emlékeztetett arra is, hogy valójában ez a kapcsolat Trump alatt sem volt felhőtlen, például a Kínához és Oroszországhoz való hozzáállásban éles ellentét feszült a két ország között. A volt kormányfő szerint „az Egyesült Államok a következő évtizedben azért fog küzdeni, hogy Kínával versenyezve megtartsa vezető szerepét a világban, ehhez pedig Biden most, logikusan, arra készül, hogy a Trump által szétzilált szövetségi rendszereket újraépítse, mert egyedül még Amerika sem boldogul ezzel a kihívással.

”Az USA száz éve a világ vezető hatalma, és mostanra megtanulta, hogy hosszú távon azokra számíthat, akik az alapvető működési modellben – demokrácia, magántulajdon, emberi jogok, alkotmányosság – hozzá hasonló elveket vallanak„

– mondta Bajnai, hozzátéve: ”hazánkat hosszú távú, valódi érdekei ahhoz a szövetségi rendszerhez kötik, melyet az Egyesült Államok és az Európai Unió képvisel. Az elmúlt hetek eseményei az Atlanti-óceán mindkét partján arra utalnak, hogy nemsokára megint számba veszik, most éppen ki melyik sorban áll”.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!