Biden: Olyan elnök leszek, aki nem megosztani, hanem egyesíteni akar

2020. november 8. – 03:46

frissítve

Biden: Olyan elnök leszek, aki nem megosztani, hanem egyesíteni akar
Joe Biden győzelmi beszédet mond november 7-én Wilmingtonban – Fotó: Tasos Katopodis / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden magyar idő szerint vasárnap hajnali háromnegyed háromkor mondott győzelmi beszédet Wilmingtonban, miután szombaton átlépte a győzelemhez szükséges 270 elektort, és megnyerte az amerikai elnökválasztást Donald Trump elnök ellen.

Biden a beszéde elején azzal kezdte, hogy az ország állampolgárai véleményt mondtak, és egyértelmű győzelmet hoztak. Hozzátette, hogy a valaha kapott legtöbb szavazattal, 74 millióval nyerte meg az elnökválasztást.

„Ígérem, hogy olyan elnök leszek, aki nem megosztani, hanem egyesíteni akar. Aki nem vörös, és kék államokat, hanem az Egyesült Államokat látja maga előtt”

– jelentette ki. Amerika az emberekről és nem a pártokról szól, mondta, és azt ígérte, erről fog szólni a kormányuk is.

Biden azt mondta, hogy azért indult az elnökségért, hogy visszaszerezze Amerika lelkét, segítsen a középosztálynak, és hogy újra tisztelet övezze Amerikát világszerte. Azt mondta, hatalmas megtiszteltetés, hogy ennyien szavaztak erre a vízióra.

Joe Biden győzelmi beszéde közbenFotó: Roberto Schmidt / AFP
Joe Biden győzelmi beszéde közbenFotó: Roberto Schmidt / AFP

Méltatta azokat a szavazókat, akik győzelemhez segítették, demokraták, republikánusok, függetlenek, fiatalok, idősek, városiak, vidékiek, fehérek, feketék, latinók koalícióját. Utána Trump támogatóihoz szólt, mint mondta, megérti a csalódásukat. „Adjunk egymásnak esélyt” – mondta.

„Itt az ideje, hogy magunk mögött hagyjuk a durva retorikát, hallgassuk meg újra egymást. Ne az ellenségeinkként kezeljük az ellenfeleinket. Ők nem az ellenségeink, hanem amerikaiak”

– jelentette ki. Azt mondta, itt az ideje a sebek begyógyításának Amerikában. „Ugyanolyan keményen fogok dolgozni azokért, akik nem rám szavaztak, mint azokért, akik igen” – mondta.

A megválasztott elnök azt mondta, hogy szeretné egyesíteni az országot, és ehhez bizony együtt kell majd dolgozni a republikánusokkal. „Az, hogy nem dolgozunk együtt a republikánusokkal, egy választás, nem kényszer. Tehát dönthetünk úgy, hogy végre együttműködünk egymással” – jelentette ki. Ehhez pedig

„Véget kell vetnünk a démonizáció kegyetlen korszakának.”

Biden szerint az első legfontosabb feladat a koronavírus-járvány kezelése lesz. „Csak így térhetünk vissza az életünkhöz” – mondta. Elmondta, hogy hétfőn kinevez vezető tudósokból és szakértőkből egy tanácsadó stábot, akik az átmeneti időszakban segítenek a terveiket olyan formába önteni, hogy 2021. január 20-án, a beiktatása után azonnal neki tudjanak kezdeni a munkának.

Ezen kívül arról beszélt, hogy Amerikának a lehetőség országának kell lennie. „Esélyt kell adnunk mindenkinek. Nem hagyhatunk senkit sem az út szélén” – jelentette ki.

Beszédét egy anekdotával zárta:

A nagypapám mindig mindig azt mondta, „Joey, őrizd meg a hited!”, a nagymamám pedig mindig azt válaszolta erre, hogy „Joey, ne megőrizd a hited, hanem terjeszd.” Isten áldjon mindannyiótokat!

Biden felvezetéseként frissen megválasztott alelnöke, Kamala Harris beszélt. „A Reményt, az Egységet, a Tisztességet, a Tudományt és az Igazságot választottátok. Joe Bident választottátok” – mondta.

Kamala Harris győzelmi beszédet mond november 7-én Wilmingtonban, Joe Biden felvezetésekéntFotó: Tasos Katopodis / Getty Images via AFP
Kamala Harris győzelmi beszédet mond november 7-én Wilmingtonban, Joe Biden felvezetésekéntFotó: Tasos Katopodis / Getty Images via AFP

Kiemelte, hogy még soha nem szavaztak ennyien elnökválasztáson az amerikai történelemben. Egyben megköszönte a szavazóbiztosoknak és a szavazatszámlálóknak az áldozatos munkájukat, amivel megvédték az amerikai demokráciát.

Harris megemlékezett Beau Bidenről, a frissen megválasztott elnök 2015-ben elhunyt fiáról is, akivel évekkel ezelőtt együtt dolgozott. Beszélt anyjáról, Shyamala Gopalan Harrisről is, aki 1958-ban vándorolt be az Egyesült Államokba. Beszélt arról is, hogy minden kislány aki látja ezt a beszédet, tudja, hogy semmi sem lehetetlen. Azt mondta, ő az első, de biztos benne, hogy nem az utolsó nő az alelnöki pozícióban.

„Az előttünk álló út nem egyszerű, de Amerika készen áll, ahogy Joe és én is” – jelentette ki. „Mindent megteszek majd, hogy olyan alelnök legyek, mint Joe volt Obamának. Lojális, őszinte és felkészült, aki mindannyiótokért dolgozik.”

A beszédeket aztán tűzijáték zárta, ami alatt egy Egyesült Államok-térképet, majd Biden nevét, és a 46-os számot is kiírták az égre, utalva ezzel arra, hogy Biden lesz az ország 46. elnöke.

Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Kövesse élő, folyamatosan frissülő hírfolyamunkat az amerikai elnökválasztásról!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!