Mi történt az éjjel az amerikai elnökválasztáson?

2020. november 7. – 07:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat reggelre sincs még végeredménye az amerikai elnökválasztásnak, de azért már tisztulni látszik a kép.

Kedd óta számolják a szavazatokat az Egyesült Államok elnökválasztásán, és a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatból Joe Biden eddig 253-at, Donald Trump 214-et szerzett meg.

Öt olyan csatatérállam van még, ahol az utóbbi napokban szoros volt a verseny, szombat reggelre viszont már egy-két helyen komolyabb különbség alakult ki a két jelölt között. Ezek az államok:

  • Pennsylvania (20 elektor): Biden pénteken fordított, az előnye pedig azóta folyamatosan nőtt. 0,5 százalékponttal, 28 833 szavazattal vezet Trump előtt.

    Georgia (16 elektor): Biden itt is fordított pénteken, az előnye pedig 4000 szavazatra nőtt.

    Nevada (6 elektor): Biden előnye megduplázódott pénteken, és már 22 657 szavazat Trump előtt.

    Arizona (11 elektor): itt Trump jött fokozatosan közelebb Bidenhez, a demokrata jelölt előnye 29 861 szavazatra csökkent.

    Észak-Karolina (15 elektor): itt nem változott a korábbi állás, Trump 50, Biden 48,6 százalékon áll.

Beszédet tartott az éjjel Joe Biden, és elmondta, hogy bár még nem hirdethetnek győzelmet egyelőre, de a számok világosan mutatják, hogy győzni fognak. Türelmet kért mindenkitől, amíg a szavazatokat összeszámolják.

Kiderült közben, hogy koronavírusos Donald Trump kabinetfőnöke, Mark Meadows, aki az utóbbi napokban is dolgozott a Fehér Házban. Maga Trump a hírek szerint sok telefonálással és tévénézéssel töltötte az éjszakát.

Itt találja folyamatosan frissülő hírfolyamunkat az amerikai elnökválasztásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!