Varsó kész vétózni, ha jogállamisági feltételekhez kötik az EU-pénzek kifizetését

2020. november 6. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Varsó a vétó jogával fog élni, ha az Európai Unióban (EU) nem születik a lengyel elvárásoknak megfelelő megállapodás az uniós eszközök kifizetésének feltételrendszeréről, ezen belül a jogállamisági kérdésekről – erősítette meg pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Sajtóértekezletén, amiről az MTI számolt be, újságírói kérdésre válaszolta ezt a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy az EU Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói előző nap ideiglenes megállapodásra jutottak az uniós költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről.

Morawiecki kizártnak nevezte, hogy a 2021 utáni költségvetési keret, valamint a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítésére szánt helyreállítási alap felhasználásához kötődő feltételrendszeren keresztül, mintegy „hátsó kapun át”, az Európai Bizottság vagy más uniós szervek „homályos kritériumok alapján” döntsenek az egyes tagállamoknak szánt források kifizetéséről.

Lengyelország „lehetetlennek tartja a például az úgynevezett jogállamisághoz kötött feltételrendszer önkényes alkalmazását” – hangsúlyozta Morawiecki.

Feltehetőleg a Varsót az utóbbi években az EU részéről a jogállamiság kapcsán ért bírálatokra utalva, a miniszterelnök azzal érvelt, hogy Lengyelország „az utóbbi három év során már szerzett saját, idézőjelben mondva ”jó„ tapasztalatokat”. Morawiecki azt mondta, egyetért azzal, hogy „minden euró kiadását tisztességesen kell elszámolni”, nem arról van szó, hogy Lengyelország ellenzi az uniós források felhasználásának ellenőrzését. A felhasználást azonban nem lehet azokhoz az elképzelésekhez kötni, amelyeket az uniós szervek „a lengyel állam független intézményeinek, ezen belül a bíróságoknak működéséről kialakítanak” – jelentette ki.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!