Megállapodtak Brüsszelben a jogállamisági feltételrendszer létrehozásáról

2020. november 5. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megegyeztek a tagállamok és az Európai Parlament a jogállamisági feltételek és az EU-s pénzek kifizetésének kapcsolatáról, pntosabban arról, hogy feltételekhez fogják kötni a kifizetést. Az EUrológus a hvg.hu-n azt írja: az első hírek alapján az EP-nek sikerült a legtöbb követelését érvényesíteni a jogállamisági értékek feltételül szabásával összefüggésben. Ez ellen tiltakozott korábban a magyar kormány.

Az EP tárgyalódelegációjának tagja volt Cseh Katalin, a Momentum képviselője, aki a megegyezés után az EUrológusnak elmondta: a kidolgozott feltételrendszer alkalmazható a bírói függetlenség megsértésekor is, illetve támaszkodik az Európai Bizottság által bevezetett jogállamisági jelentésekre is.

„Sikerült kidolgozni egy olyan mechanizmust, amely azon túl, hogy nagyon komoly antikorrupciós intézkedést tartalmaz, a jogállamiság sérelmére is kiterjed” – mondta, és hozzátette, az EP számára fontos volt, hogy az támogatások végső jogosultjai megkaphassák a megítélt összeget, és ne tegye ezt semmi lehetetlenné. A megállapodásban sikerült ezt tisztázni, ezek részleteiről is megegyeztek. Az alkut megerősítette az Európai Tanács is. A hírt a soros elnökséget betöltő Németország képviselője, Michael Clauss is megerősítette.

A magyar kormány mindvégig ellenezte a megállapodást. Korábban kifejtették, hogy amennyiben ezt lekontrollálják, akkor a magyar parlament nem járul majd hozzá a 750 milliárd eurós uniós hitelfelvételhez. Az MTI azt írja: a soros német elnökség, és az EP tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak most. Ahhoz, hogy hogy a megállapodás hatályba lépjen, még el kell fogadnia azt az uniós tagállamoknak, valamint az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának, majd pedig az EP plénumának is.

> > > > > A Telex legfrissebb híreit itt találja > > > > >

Varga Judit igazságügy miniszter a Facebookon reagált a döntésre, mint írja

„elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament a jelenlegi járványhelyzetben és az Európa gazdasága előtt álló súlyos kihívások ellenére sem hagy fel Magyarország politikai és ideológiai zsarolásával. Elfogadhatatlan, hogy a magyar ellenzéki EP képviselők Magyarország gazdasági érdekei ellen dolgoznak Brüsszelben. Ideje lenne, hogy az Európai Parlament a probléma helyett a megoldás részévé váljon, és ne veszélyeztesse az uniós költségvetés elfogadását. Enélkül az EU nem tud segítséget nyújtani azoknak a tagállamoknak, amelyek erre leginkább rászorulnak”.

Az új feltételrendszerre a Fidesz is reagált. Közleményükben azt írták, hogy Brüsszel Soros György megrendelését teljesíti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!