Trump: El akarják lopni a választást

2020. november 6. – 01:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatót magyar idő szerint hajnali háromnegyed egy után. Trump kijelentette, hogy a „legális” szavazatokkal simán megnyerte a választást, azonban a demokraták az „illegális” (levél-) szavazatokkal ellopják tőle a győzelmet. Kiemelte, hogy legfőbb célja a választás tisztaságának megőrzése, ugyanis teljesen nyilvánvaló, hogy a demokraták elcsalják a választást.

„Az összes kulcsfontosságú államban nagyon vezettünk, aztán valami csoda folytán eltűnt az előny” – mondta. Az elnök szerint „horrorsztorikat” lehet hallani a levélszavazatokról. Elképesztőnek tartja, hogy hogyan lehet ilyen egyoldalú a levélszavazatok eredménye (70-80 százalékukat Biden nyerte eddig). Bírálta a közvéleménykutatókat is, akik nagy Biden-győzelmet jósoltak, és ezzel eltántorították a republikánus szavazókat.

Donald Trump távozik a beszéd után – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP
Donald Trump távozik a beszéd után – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP

Ezenkívül a Republikánus Párt sikereiről beszélt. Kijelentette, hogy sikerült megőrizniük a szenátusi többséget (ez nem igaz, bővebben itt), és hogy egy képviselőházi választást sem veszítettek el (ez sem igaz, a demokraták 2 széket elnyertek tőlük, bár a republikánusoknak 7 széket sikerült elhódítaniuk). Kiemelte, hogy rekordsok nem fehér szavazatot sikerült begyűjtenie, és hogy rekordsok republikánus nő jutott be a kongresszusba.

Az elnök másfél nap után először mutatkozott a nyilvánosság előtt. Az elmúlt 40 órában kizárólag a Twitteren kommunikált. Ez volt az első beszéde azóta, hogy a választás éjszakáján elhamarkodottan bejelentette győzelmét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!