Georgiában dőlhet el a szenátusért folyó harc

2020. november 5. – 08:25

frissítve

Georgiában dőlhet el a szenátusért folyó harc
Levélszavazatokat kezelnek egy postán Atlantában – Fotó: Brandon Bell / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

47-47-re áll a szenátusért folyó verseny Amerikában. Az előző kétéves kongresszusi ciklusban a republikánusoknak 53-47-es többsége volt a törvényhozás felsőházában (ha a demokratákhoz számítjuk a két velük szavazó független szenátort, Bernie Sanderst és Angus Kinget is). A választás előtt a demokraták azt remélték, hogy könnyedén megszerzik a szenátusi többséget, azonban jelen állás szerint nem állnak jól. Úgy néz ki, hogy a legjobb eredmény számukra egy 50-50-es döntetlen lehet. Ha Joe Biden győz az elnökválasztáson, akkor még ez az eredmény is kedvező a demokratáknak, ugyanis döntetlen esetén az alelnöké a döntő szavazat.

Az eredmények alakulását itt követhetik élőben>>>

Eddig mindkét pártnak sikerült megnyernie egy olyan szenátusi széket, mely eddig nem volt az övék. A demokrata John Hickenlooper 53,5-44,3 arányban győzte le Cory Gardner coloradói szenátort. 2011 és 2019 között Hickenlooper töltötte be Colorado kormányzói tisztségét. 2019-ben indult a demokraták elnökjelölti pozíciójáért, ám csúnyán elbukott, miután relatív országos ismeretlensége miatt az 1 százalékot is alig tudta elérni a felmérésekben, így fél évvel az iowai kaukusz előtt kiszállt a versenyből, melyet végül Joe Biden nyert meg.

Alabamában a republikánus Tommy Tuberville nyert Doug Jones demokrata szenátor ellen 60,3-39,5 arányban. Alabamában utoljára 1972-ben nyert demokrata elnökjelölt, így nem túl nagy meglepetés Tuberville győzelme, aki eddig amerikaifutball-edzőként jeleskedett.

Ugyan az eredmény még nem hivatalos, de valószínűsíthető, hogy Dan Sullivan republikánus szenátor könnyedén megőrzi majd alaszkai székét, ahogy Susan Collins maine-i szenátornak sem kell majd aggódnia. Collinst, aki 1997 óta tagja a szenátusnak, évek óta a legmérsékeltebb republikánus szenátorként tartják számon. Egy héttel ezelőtt ő volt az egyetlen republikánus szenátor, aki Amy Coney Barrett főbíró jóváhagyása ellen szavazott. 83 százalékos feldolgozottságnál a vártnál nagyobb előnnyel, 50,3-43-ra vezet demokrata ellenfelével szemben.

A republikánusok Észak-Karolinában is bizakodóak lehetnek, ott 94 százalékos feldolgozottságnál Thom Tillis szenátor 1,8 százalékkal vezet a demokrata Cal Cunningham ellen, aki október elején szexbotrányba keveredett. Ha ezeken a helyeken sikerül megőrizniük az előnyüket, a republikánusok már 50 szenátusi helynél fognak járni.

A demokraták abban reménykednek, hogy sikerül megfordítaniuk még három széket, 50-50-es döntetlent kialakítva a szenátusban. Az arizonai időközi választáson Mark Kelly exűrhajós áll győzelemre Martha McSally republikánus szenátor ellen. 83 százalékos feldolgozottságnál 4,6 százalékos az előnye, tehát jobban áll az államban, mint Joe Biden, aki szűken vezet Trumppal szemben. Ha az államot behúzza Kelly, akkor a demokratáknak még mindig meg kéne fordítaniuk két széket a döntetlenhez.

Mark Kelly (jobb oldalt) feleségével és lányaival együtt köszönti eredményváró eseményének közönségét a választás éjszakáján – Fotó: Courtney Pedroza / Getty Images / AFP
Mark Kelly (jobb oldalt) feleségével és lányaival együtt köszönti eredményváró eseményének közönségét a választás éjszakáján – Fotó: Courtney Pedroza / Getty Images / AFP

Ez a két hely Georgiában van, az államban az egyik szenátusi székért időközi a másikért „rendes” választást tartanak. Az államban 1996 óta mindig a republikánus elnökjelölt nyert, ráadásul 2003 óta az összes kormányzó és 2005 óta az összes szenátor is republikánus volt. Jelenleg nagyon szoros az állás Trump és Biden között. Magyar idő szerint szerda hajnalban még több mint 300 ezer szavazattal vezetett az elnök, ám azóta 30 ezer szavazat alá csökkent az előnye a levélszavazatok miatt.

A republikánus Kelly Loefflert 2019-ben nevezte ki szenátornak az állam kormányzója, mely pozícióját a törvények szerint most meg kell védenie. Loeffler kampányának fő üzenete az volt, hogy ő Trump legnagyobb híve a szenátusban. Sőt, azzal kampányolt, hogy még Attila hun királynál is konzervatívabb. Loeffler székéért nem volt előválasztás, így a választáson nyolc demokrata, öt republikánus és még hét jelölt indult. 95 százalékos feldolgozottságnál a demokrata Raphael Warnock tiszteletes vezet 32,6 százalékkal, míg Loefflernek 26,1 százaléka van.

A verseny minden bizonnyal nem most, hanem csak január 5-én fog eldőlni, ugyanis a georgiai törvények szerint (több déli államhoz hasonlóan) amennyiben egy jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát, akkor második fordulót kell kiírni a két legnépszerűbb jelölt között. A felmérések szerint Warnock néhány százalékkal a második fordulóban is megelőzné Loefflert.

A legnagyobb figyelem azonban a másik georgiai versenyre irányul, ahol David Perdue republikánus szenátor 50,1 százalékon áll, ellenfele, a korábban oknyomozó újságíróként dolgozó Jon Ossoff pedig 47,6 százalékon. Ossoff a választás előtt keményen támadta Perdue-t a koronavírus elbagatellizálása miatt. Az nem valószínű, hogy a következő órákban beérkező levélszavazatok megfordítják majd a verseny állását, azonban könnyen elképzelhető, hogy Perdue 50 százalék alá csúszik, és így ez a szenátusi szék is csak a január 5-i második fordulóban fog eldőlni. Ha valóban ezen a két georgiai széken fog múlni a szenátusi többség, akkor nagyon kiélezett kampány várható az államban, melyre rekordsok pénzt költhet majd a két párt.

Ami a képviselőházat illeti, úgy tűnik, a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket, azonban növelni nem fogják tudni helyeik számát. Eddig két képviselői széket sikerült elnyerniük a republikánusoktól, míg a republikánusok öt széket nyertek el tőlük. Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke egy, a képviselőházi demokratáknak küldött levelében elismerte, hogy a választás a vártnál nehezebbnek bizonyult számukra.

A Telex legfrissebb híreit itt követheti. >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!