A Republikánus Párt nem áll egészen Trump mögött

2020. november 06. – 18:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon nem egységes a Republikánus Párt abban, hogy Donald Trumpnak minden áron küzdenie kell a választási eredménnyel szemben a bíróságokon és a sajtótájékoztatókon, tagadva a vereséget és csalással vádolva a demokratákat. A nap folyamán voltak ugyan szenátorok, akik kiálltak amellett, hogy az elnöknek jogi úton kell megtámadnia az eredményt – amely szerinte csalással fordult Biden javára – legalább ennyi befolyásos szenátor viszont az ellenkezőjét vallja, lényegében Trump mielőbbi távozását várva.

Roy Blunt szerint eleve csak következetlenül tudna csalásról beszélni az elnök: elutasítva az eredményt ott, ahol veszített a levélszavazatok miatt, miközben elfogadva a levélszavazatokat ott, ahol nyerhet.

„Egy vezető mindig köteles gondolni arra, hogyan távozik” – mondta a Guardian szerint Missouri republikánus szenátora. Blunt egyértelmű, nyilatkozata azért is fontos, mert a 70 éves szenátort Mitch McConell közeli szövetségesének tartják, márpedig Kentucky szenátora a republikánusok frakcióvezetője a felsőházban. Ez tehát a republikánusok meghatározó körének jelzéseként is értelmezhető.

A 2012-es elnökválasztás republikánus jelöltje is nyíltan kritizálta az elnököt. Mitt Romney szerint az elnöknek kétségtelenül joga van újraszámlálást követelni, ha kell, eljárás indítását javasolni, hiszen ennek megvannak a jogi keretei, az azonban mindenképp elfogadhatatlan, hogy az elnök ellopott győzelemről, csalásról beszél – anélkül, hogy bizonyítékokkal szolgálna.

Romney szerint az alaptalan vádaskodással csak kárt okoz a jogrend alapján működő demokratikus berendezkedésnek a szabad világban.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!