Biden nagyon közel van a 270-hez

2020. november 5. – 08:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még hat államban számolnak, Biden 253, Trump 213 elektori szavazattal áll eddig a CNN, a New York Times és az ABC összesítésében. A győzelemhez legalább 270 elektori szavazatra van szükség.

Ez azt jelenti, hogy Bidennek vagy meg kell fordítania a 20 elektort érő Pennsylvaniát, ami már önmagában elég lenne neki, és egyre közelebb került a levélszavazatok összeszámolásával, vagy pedig legalább kettőt meg kell nyernie a másik négy csatatérállam közül. Georgia 16, Észak-Karolina 15, Arizona 11, Nevada pedig 6 elektort ér.

Ezek közül Georgiában 0,5 pontra csökkent Trump előnye Bidennel szemben, Arizonában viszont Trump tudott közelebb kerülni a demokrata jelölthöz, noha az AP és a Fox News már szerdán úgy ítélte meg, hogy ezt az államot biztosan Biden nyeri. Nevadában Biden vezet, de szoros lehet, és magyar idő szerint csak csütörtök délután folytatódik a szavazatszámlálás, végeredmény viszont a levélszavazatok miatt akár csak jövő héten lehet. Észak-Karolinában 1 pont Trump előnye, 95 százalékos feldolgozottság után lehet, hogy csak a jövő héten lesz eredmény.

A hat állam közül, ahol még számolnak, Alaszkában 3 elektort lehet elnyerni, és ugyan nagyon lassan halad a feldolgozottság, de ott szinte biztosan Trump fog győzni, és Maine-ben is van esélye megszerezni az egyik kongresszusi körzetben kiosztott 1 elektori szavazatot (amit több lap, például a New York Times már be is írt neki). Ha 217 elektora lenne, akkor a győzelemhez az öt csatatérállamból legalább négyet meg kellene nyernie, de Pennsylvaniát és Georgiát mindenképpen, különben nem tudna 270 elektor fölé érni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!