A lengyel egyház szerint nem szabad enyhíteni az új abortusztörvényt

2020. november 4. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Eutanáziának minősülne megvalósulása esetén az az államfői javaslat, mely szerint megengednék a terhességmegszakítást azoknak a magzatoknak az esetében, akik az élettel összeférhetetlen károsodással születnének meg”

– mondta Stanislaw Gadecki érsek, a lengyel katolikus püspöki konferencia elnöke a lengyel katolikus hírügynökségnek adott interjújában, írja az MTI. Az érsek arra reagált, hogy pénteken rendkívül minimálisnak nevezhető módosítást nyújtott be Andrzej Duda lengyel államfő az alkotmánybíróság által elfogadott abortusztörvényhez. Eszerint az abortusztilalom alóli egyik, a magzati rendellenességekkel járó terhességre vonatkozó kivétel akkor lenne alkalmazható, ha a gyermeknél az élettel összeférhetetlen károsodást valószínűsítik.

Stanislaw Gadecki érsekFotó: Artur Widak/NurPhoto/Getty
Stanislaw Gadecki érsekFotó: Artur Widak/NurPhoto/Getty

Gadecki hangsúlyozta, az egyház nem engedhet a politikának és

az életszentség kérdéseiben az egyház semmilyen kompromisszumot nem köthet.

Az érsek szerint Duda kiegészítésével „változatlan maradna a helyzet”, azaz nem tudna életbe lépni az alkotmánybíróság által elfogadott új abortusztörvény. A törvényt a lengyel kormány terjesztette elő, az egyház támogatja, az állampolgárok nagy része viszont tiltakozik ellene. Az amúgy is szigorú lengyel abortusztörvény tovább szigorítása után a rendszerváltás óta nem látott zavargások törtek ki utcai összecsapásokkal, templomok megszentségtelenítésével és misék félbeszakításával.

A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja

Duda kiegészítését egyébként mindkét oldal kifogásolta. Az alkotmánybíróság által elfogadott szigorításnak hétfőn kellett volna megjelennie a lengyel közlönyben, ez azonban nem történt meg. A párbeszédet eddig kerülő kormánypárt most felszólította a tüntetőket és az ellenzéki pártokat tárgyalásra, illetve azt mondták, el akarják kerülni a jogi hézag keletkezését, ezért nem lépett még életbe a jogszabály.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!