Jó-jó, de miért nem frissül az elektori mutató?

2020. november 04. – 15:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több olvasónk is jelezte, hogy eltérő információkat talál arról az interneten, hogyan is áll jelenleg az elnökválasztás, hány elektori szavazata van például Joe Bidennek. Van, ahol már 238-nál jár, míg nálunk 224-en.

Mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi szokás, de azért ennél egy kicsit bonyolultabb a helyzet. A legfontosabb, hogy több billegő államban még nincsen végeredmény, és a különböző hírügynökségek, nagyobb amerikai hírcsatornák és újságok összevetik az aktuális állást, a részeredményeket saját exit polljaikkal, kutatásaikkal, és ezek alapján hozzák meg a nagy döntést, hogy mikortól látják behozhatatlannak az egyik jelölt előnyét.

Fotó: Ceng Shou Yi / NurPhoto / Getty Image

Nagy differenciák azért nincsenek, de a New York Times remek összesítésében látható, hogy a Fox és az AP már odaadta 11 elektori szavazatot érő Arizonát Bidennek míg a CNN, a Reuters, a CBS és az ABC még nem. Ugyanez a helyzet Maine-nel, aminek egyik körzetét, egyelőre csak az ABC adta oda Bidennek, míg az AP és a Fox a két elektort érő másik körzetet adta oda neki.