Elhalasztja az abortusztörvény szigorítását Lengyelország a tüntetések miatt

2020. november 4. – 08:40

frissítve

Elhalasztja az abortusztörvény szigorítását Lengyelország a tüntetések miatt
„Ez háború” – írja egy transzparens az abortusztörvény miatt kirobbanó egyik lengyel tüntetésen.Fotó: Artur Widak/NurPhoto/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány szerint a súlyos zavargásokat látva mégis ideje lenne párbeszédet kezdeni az abortusztörvényről, jelentette be a lengyel miniszterelnöki hivatal kedden.

Október végén nyilvánította a lengyel kormány kezdeményezésére alkotmányellenessé a beteg magzatok elhajtását a lengyel alkotmánybíróság, ezzel kb. teljesen betiltva az abortuszt az országban. A törvény ezután csak a vérfertőzésben vagy nemi erőszakban fogant gyermekek, vagy az anya életét veszélyeztető magzat esetén engedélyezte volna az abortuszt.

A törvényre válaszul tömegek mentek az utcákra, ami a rendszerváltás óta nem látott zavargásokká fajult utcai összecsapásokkal, templomok megszentségtelenítésével és misék félbeszakításával, traktoros-feminista alkalmi koalíciók alakulásával és országos sztrájkkal. A miniszterelnöki hivatal erre reagált kedden úgy, hogy

„Láthatóan vita folyik, jó lenne egy kis időt szánni a párbeszédre és az új álláspont megtalálására ebben a nehéz és heves érzelmeket kiváltó helyzetben”

A párbeszédet eddig kerülő lengyel párt miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki most a tüntetőket és az ellenzéki pártokat szólította fel tárgyalásra, míg Andrzej Duda, a lengyel államfő pénteken egy mindkét fél által bírált, minimális enyhítést nyújtott be az abortusztörvény módosítására.

Mateusz Morawiecki kormányfő szeptember 11-én.Fotó: Omar Marques/Getty Images
Mateusz Morawiecki kormányfő szeptember 11-én.Fotó: Omar Marques/Getty Images

Az új döntésnek már hétfőn szigorodnia kellett volna, a döntés visszatartása inkább politikai trükközésnek tűnik – írja a 444 a Guardiannak nyilatkozó Lengyel Tudományos Akadémia jogtudóst, Wójcik Annát idézve.

A halasztásra kedden Jadwiga Emilewicz a kormányzó Jog és Igazságosság képviselője azt mondta, hogy a jogi hézag keletkezését akarják elkerülni ezzel, amíg a szejm nem fogadja el az új szabályozást az államfői tervezet alapján. A szejm várhatóan a november 18-án kezdődő ülésén tűzi napirendre a javaslatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!