9 államon múlik, ki lesz a következő amerikai elnök – így állunk most

2020. november 04. – 16:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig 41 állam dőlt már el biztosan a 2020-as elnökválasztáson, ez alapján úgy fest, hogy Joe Biden demokrata kihívó 224 elektorral áll jelenleg, míg Donald Trump elnök eddig 213 elektort szerzett meg a CNN és a BBC összesítése szerint. A győzelemhez 270 elektor kell minimálisan, ettől még tehát mindketten messze vannak.

A kilenc, még nem eldőlt államban – Alaszka, Arizona, Észak-Karolina, Georgia, Maine, Michigan, Nevada, Pennsylvania és Wisconsin – mind más és más a helyzet, Wisconsinban és Michiganben például olyannyira feljövőben van Biden, hogy fordítani is tudott. A magyar idő szerint szerda délután 4-es adatok alapján: (zárójelben, hogy melyik állam hány elektort ad)

  • Alaszkában (3) 36%-os feldolgozottság mellett jelentős fölényben van Trump (61,4-37,7%), itt négy éve is simán nyert.
  • Arizonában (11) 86%-os feldolgozottság mellett némileg csökkent Joe Biden előnye, sok médiatermék ezt már korábban odaadta a demokrata jelöltnek, ám hivatalosan még nem dőlt el a végeredmény. Jelenleg 3,4 százalékpont a demokrata jelölt előnye.
  • Észak-Karolina (15) szinte biztosan Trumpé lesz, hiszen 95%-os feldolgozottságnál 1,5%-os az előnye (50,1-48,6), ám ez csak szűk 80 ezer szavazatot jelent.
  • Georgiában (16) szerda reggel újraindult a fennmaradó szavazatok számlálása, ám még nincs frissítés az eredményben, Trump előnye továbbra is az eddigi 2,2 százalékpont. Egyes körzetekben csak kora este folytatják majd a szavazatszámlálást, így még idő, mire a végeredmény közelébe kerülhetünk.
  • Maine-ben (4) szinte biztos Biden győzelme, egyedül azért nem hirdették még ki ezt, mert a feldolgozottság még csak 73%-nál tart. Biden egyébként jelenleg 54,6%-kal áll, Trump pedig 42,3%-kal.
  • Michiganben (16) a levélszavazatok feldolgozásával kezdett nagy hajrába Biden, aki előbb 0,5%-ra csökkentette a hátrányát, majd magyar idő szerint délután a vezetést is átvette, pár óra alatt 36 ezer szavazatot jelentő fordulatot hozva. 90%-os feldolgozottságnál Biden előnye 0,2%, avagy bő 9 ezer szavazat.
  • Nevada (6) szintén Bidennek áll, bár itt hajnalban épp az elő előnye kezdett fogyni, 86%-os feldolgozottságnál mindössze 0,6%-ra csökkent az előny, ami egészen karcsú, 8 ezer szavazatot jelentő fölény,
  • Pennsylvania (20) lassan beírható lesz Trump oldalán, ha nem jön a Michiganben és Wisconsinban látotthoz hasonló fordulat. A régóta látható 76%-os feldolgozottságnál majdnem 11%-kal, több mint 600 ezer szavazattal vezet, ám még jóval több mint 1 millió levélszavazatot nem dolgoztak fel.
  • Wisconsin (10) magyar idő szerint délelőttre nagyon szoros lett, sőt, Biden egy idő után ha egy hajszállal is, de fordítani tudott 49,4-48-8%-ra.