Magánrepülőn menekülnek a gazdagok Angliából a lezárás elől

2020. november 03. – 23:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdagok a Kanári-szigetekre menekülnek Anglia lezárása elől, írja a Guardian. Az országban csütörtökön lép életbe a Boris Johnson által szombaton kihirdetett lockdown, emiatt pedig az utóbbi napokban „erősen megugrott” a kereslet a magán-repülőjáratok iránt.

A csütörtökön életbe lépő országos lezárás szerint nem is utazhatnak külföldre az angolok egészen december 2-ig. Ezt akarják az egyik legnagyobb charter-repülőjáratokat szervező cég, az Air Partner ügyfelei elkerülni, ezért próbálják meg minél többen elhagyni csütörtökig Angliát.

„Sokan maradnak Európában, és keresik fel a második otthonukat – a legkeresettebb célpont a Kanári-szigetek, ahol még az évnek ebben a felében is meleg az idő”

– írta az Air Partner a lapnak. „Tovább is nőhet még a kereslet ebben a hónapban az üzleti utak miatt, főleg mivel több kereskedelmi járatot is törölni kellett”

A kereskedelmi légitársaságok egyébként is drasztikusan, 50 százalékkal csökkentették járataik számát, főleg a kereslet megzuhanása miatt. A magán-repülőjáratok iránti kereslet viszont alig 10 százalékkal csökkent. A szervezők szerint a leggazdagabb gazdagok továbbra is ugyanannyit utaznak a világban, mint a járvány előtt – sőt, a túlzsúfolt kereskedelmi járatok és repülőterek kikerülése miatt ezeken a fertőzésveszély kockázata is kisebb.

Egy-egy magánrepülésnek viszont megvan a maga ára: a londoni Biggin Hill repülőtérről Tenerifére egy odaút öt főnek 24 ezer fontba (átszámítva 9,7 millió forintba) kerül. Arról nem is beszélve, hogy húszszor annyi az egy mérföldre jutó széndioxid-kibocsátás utasonként egy magánrepülőn, mint egy kereskedelmi járaton.

„Sok cégtulajdonos és menedzser számára az üzlet működésének elengedhetetlen része az utazás. Erre manapság gyakran az egyetlen megoldás a magánrepülés”

– mondta Oliver Stone, a magánjáratokat szervező Colibri Aircraft ügyvezetője.