Boris Johnson: Le kell zárni Angliát

2020. október 31. – 20:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britannia miniszterelnöke, Boris Johnson szombat este arról beszélt, hogy Angliában az embereknek csütörtöktől otthon kell maradniuk, írja a BBC.

„Maradj otthon! Itt az ideje, hogy cselekedjünk, mert nincs más alternatíva” – mondta Johnson.

Ezután a miniszterelnök kijelentette, hogy a kocsmákat, bárokat és éttermeket be kell zárni, csak azok működhetnek tovább, ahonnan elvitelre lehet rendelni. Az alapvető üzletek nyitva maradnak, így nem lesz szükség a készletek felhalmozására – mondta Johnson, és hozzátette, hogy azoknak a munkahelyeknek nyitva kell maradniuk, ahol az emberek nem tudnak otthonról dolgozni. Az első hullámmal ellentétben, az iskolák, főiskolák és egyetemek most nyitva maradhatnak. A brit parlament szerdán vitatja meg, és szavaz az intézkedésekről.

Megerősítette, hogy a most hozott intézkedések december 2-án véget érnek.

„Az idei karácsony talán nagyon más lesz, de őszintén remélem és meggyőződésem, hogy ha most kemény lépéseket teszünk, azzal lehetővé tehetjük, hogy az ország családjai együtt tölthessék az ünnepet” – mondta Johnson.

„Ez egy állandó küzdelem és egyensúlyozás, amelyet minden kormánynak meg kell tennie az életek és a megélhetés között. Az életeknek kell az elsőnek lennie, de szem előtt kell tartanunk az intézkedések hosszú távú gazdasági hatásait is” – válaszolt Johnson a BBC kérdésére.

A miniszterelnököt az első osztályú futballbajnokság, a Premier League helyzetéről is kérdezték. Johnson azt mondta, hogy a bajnokság folytatódik, – ahogy eddig is – zárt kapuk mögött.

Boris Johnson 2020. október 31-én, Londonban – Fotó: Alberto Pezzali / POOL / AFP
Boris Johnson 2020. október 31-én, Londonban – Fotó: Alberto Pezzali / POOL / AFP

Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A BBC korábban arról írt, hogy egy hónapos lezárásra készül a brit kormány, és azt remélik, hogy karácsonyra már enyhíthetnek a szigorításokon. Az erről szóló dokumentum annak a szakértői csapatnak az anyaga, amelynek munkájára támaszkodva Boris Johnson kormánya meghozza a járványügyi intézkedéseket. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a briteknél decemberben vagy januárban tetőzhet a járvány.

A kormányzati dokumentumok szerint az Egyesült Királyságban sokkal több ember halhat meg ősszel a járvány következtében, mint az első hullám idején, ha nem vezetnek be jelentős korlátozásokat. Az egyik számítás szerint a kórházi kapacitások már karácsony előtt telítődhetnek, ha a kormány nem intézkedik időben.

Akár a négyezret is elérheti a napi halálozások száma, de ez csak akkor valószínű, ha nem szigorítanak, a kalkulációk többsége napi kétezer halottat jelez előre. Az első hullám idején a napi ezret érte el az elhunytak száma.

A járvány egyre nagyobb mértékű terjedése miatt hasonló döntéseket hoztak Belgiumban, Franciaországban és Németországban is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!