Két török származású muszlim segített a Bécsben megsebesült rendőrnek

2020. november 3. – 12:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két török származású, muszlim vallású bécsi segített annak a rendőrnek, aki az egyik merénylővel folytatott tűzharcban sebesült meg hétfőn este az osztrák fővárosban végrehajtott terrortámadás közben.

A Wien24 azt írja: Mikail Özen és Recep Gültekin munkatársak, mindketten MMA-harcosok. Hétfőn este úgy gondolták, megisznak még együtt egy kávét a belvárosban, mielőtt a koronavírus miatt életbe lépnek a szigorítások.

Recep Gültekin Fotó: Askin Kiyagan / Anadolu Agency / AFP
Recep Gültekin Fotó: Askin Kiyagan / Anadolu Agency / AFP

Éppen a Schwedeplatzon sétáltak, amikor elkezdődött a lövöldözés. A két fiatal azonnal az események középpontjában találta magát, mert itt indult a támadássorozat.

Először azt hitték, filmforgatás zajlik, de hamar látták, ahogy egy merénylő válogatás nélkül lő mindenkire, és emberek fekszenek a földön véresen. Másokkal ellentétben ők a merénylő felé kezdtek el futni, nem az ellenkező irányba.

Először egy idősebb nőnek segítettek fedezékbe menekülni. Eközben vették észre, hogy egy rendőr találatot kapott. Megfogták a rendőrt, és elvitték egy mentőautóhoz, mondta a Twitteren közzétett videóban Mikail Özen.

A videó végén a férfi külön hangsúlyozza, hogy

mi, török származású muszlimok mindenféle terrort elítélünk. Mi Ausztria mellett állunk, Bécs mellett állunk, tiszteletben tartjuk Ausztriát. Mindegy, mi történik, mindegy, mi van, mi mindig készen állunk, hogy segítsünk.

A lövöldözésben Recep Gültekin a lábán sérült meg. Az események után egy lakásból is bejelentkeztek a Twitteren, ahol a férfi véres lábát mutatva azt mondta: kapott egy lövést, de jól van, nincsen semmi gond.

A két török férfi hangja hallatszik a lövöldözésről megjelent videókon. Miután törökül kiabálják egymásnak azt, hogy „fedezékbe, fedezékbe”, kezdetben sokan azt hitték, hogy a merénylők kiabálnak egymásnak török nyelven.

Recep Gültekin egy későbbi posztjában azt írta:

Szeretjük az országunkat, Ausztriát. A terrornak nincs vallása, a terrornak nincs nemzetisége. Mindegy, hogy zsidó, keresztény vagy muszlim – tartsunk össze. Imádkozzatok Bécsért!

A keddi hírek szerint a 28 éves rendőr súlyos sérülést szenvedett, de nincs életveszélyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!