Egy hároméves gyereket is kimentettek a romok alól Törökországban

2020. november 02. – 10:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már 81-re emelkedett a három nappal ezelőtti, 7-es erősségű, égei-tengeri földrengés után. A sérültek száma több mint ezer, ugyanakkor 58 óra után kimentettek egy 14 éves lányt, akinek nyolcéves testvére nem élte túl a földrengést – tájékoztatott az NTV török televízió. Néhány órával később a hároméves Elif Perincek került ki élve a szabadba. A kisgyermek anyját és két testvérét két nappal korábban sikerült kimenteni egy másik épület romjai alól. Elif a 106. ember, akit megmentettek – számolt be az Anadolu török állami hírügynökség.


A pénteki földrengés 12 óra 50 perc körül történt, az Égei-tenger török partvidékén és az északnyugati márvány-tengeri régióban is lehetett érezni. A török katasztrófaelhárítás 6,6-os erősségűre becsülte a földrengést, amelynek epicentruma 17 kilométernyire volt Izmir tartomány partjaitól, a fészke pedig 16 kilométer mélyen. Az amerikai földtani intézet szerint 7-es erősségű volt a földrengés, és az epicentruma 33,5 kilométerre volt a török partoktól, a fészke pedig 10 kilométer mélyen. A földmozgást Athéntől Isztambulig érezni lehetett, írja az MTI.

Törökország földtani törésvonalak találkozásánál fekszik, és gyakoriak területén a földrengések. 1999-ben két erőteljes rengésben mintegy 18 ezer ember vesztette életét az ország északnyugati részén. Görögországban szintén sűrűn fordulnak elő földmozgások.

Orbán Viktor miniszterelnök részvétlevelet küldött Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a történtek miatt, ebben együttérzését és megrendülését fejezte ki az Izmir közelében bekövetkezett földrengés miatt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfő reggel. „Imádkozunk az áldozatok családjaiért, és gyors felépülést kívánunk a katasztrófában megsérülteknek” – írta a kormányfő. Orbán Viktor biztosította a török elnököt, hogy Magyarország kész hozzájárulni az emberfeletti munkát végző török hatóságok munkájához.

A törökországi földrengésről ebben a cikkünkben írtunk bővebben, arról pedig, hogy mi okozhatta, ebben.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!