Több mint 30 ezren fertőződhettek meg koronavírussal Trump kampánygyűlései miatt

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-járvány ellenére viszonylag sok kampánygyűlést szervezett idén, és saját megfertőződése sem sokáig tartotta vissza attól, hogy emberek előtt beszéljen. Azt korábban is sejteni lehetett, hogy ez nem biztos, hogy okos dolog a vírus által elég súlyosan érintett Egyesült Államokban, egy friss tanulmány pedig szintén ezt támasztja alá, a kutatók szerint ugyanis több mint 30 ezren fertőződhettek meg a gyűlések miatt – írja a CNBC.

A Stanfordi Egyetem kutatócsoportja az SSRN kéziratszerverre feltöltött, egyelőre szakmai értékelés alatt álló tanulmányában összesen tizennyolc, június 20-a és szeptember 22-e között tartott gyűlést vizsgáltak meg, azon belül is azt, hogy hogyan alakult a fertőzésszám az ezeket követő hetekben. A gyűléseknek otthont adó megyék adatait más, az esemény előtt hasonló görbével rendelkező megyékkel vetették össze, így pedig kiderült, hogy bár a tizennyolcból mindössze három helyszínen voltak beltérek az emberek, összesen több mint 30 ezer ember fertőződhetett meg miattuk. Becsléseik szerint emellett több mint 700 ember halt meg a gyűlések miatt, az áldozatok azonban nem biztos, hogy a résztvevők közül kerültek ki.

A kutatók kiemelték, hogy komoly kihívásokat kellett leküzdeniük, és elismerték, hogy a járvány terjedése nagyon komplex, és még az adatok felszínes elemzéséből is látszik, hogy a vírus minden megyében eltérően adódik át, de szerintük ezek az eredmények egyértelműen alátámasztják az egészségügyi szakemberek figyelmeztetéseit, melyek szerint a nagyobb létszámú csoportos összejövetelek elősegítik a járvány terjedését,

különösen akkor, ha a maszkviselést és a távolságtartást szabályozó járványügyi előírásokat kevesen tartják be.

A pénteken közzétett tanulmányra hamar megérkezett a reakció Trump kampányának szóvivőjétől, Courtney Parellától, aki elmondta, az alkotmány első módosításának értelmében minden amerikainak joga van ahhoz, hogy összegyűljön, és meghallgassa az amerikai elnök szavait. Parella hozzátette azt is, hogy a gyűléseken mindig körültekintően járnak el, mérik a résztvevők lázát, maszkokat osztanak, amelyek hordását nyomatékosan kötelezővé is teszik, és kézfertőtlenítővel is bőven ellátják őket. Az ügyre természetesen a demokrata jelölt, Joe Biden kampánystábja is rögtön lecsapott, és közleményükben úgy fogalmaztak, hogy Donald Trump emberek százainak halálát, és további ezrek megfertőződését idézi elő a szuperfertőző gyűléseivel, melyeknek egyetlen célja az, hogy a saját egóját növeljék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!