Bepereli Erdoğan a holland szélsőjobb vezérét

2020. október 27. – 15:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnügyi eljárás indult a holland szélsőjobboldali politikus, Geert Wilders ellen Törökországban, írja a Reuters. A holland Szabadságpárt vezére még szombaton posztolt egy karikatúrát Recep Tayyip Erdoğan török elnökről, és „terroristának” nevezte őt – hétfőn pedig egy török zászlós süllyedő hajó képét twittelte ki, „Rúgják ki Törökországot a NATO-ból!” szöveggel.

Kedden Erdoğan ügyvédei eljárást indítottak Ankarában a politikus ellen, mert szerintük a posztokkal megtámadták a török elnök „becsületét, méltóságát, jellemét és reputációját”, ez pedig már nem tartozik a szólásszabadság körébe. „Az elnök személye elleni támadással egyenesen az állam kormányzati struktúrát sértették meg”, mondták az ügyvédek a török Anadolu hírügynökségnek.

Geert Wilders a Szabadságpárt elnökeként meghatározó alakja a holland szélsőjobboldalnak: korábban az iszlámot a nácizmushoz hasonlította, és betiltotta volna a Koránt is Hollandiában. A pártvezér jó viszonyt ápol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel – aki szintén jóban van Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is.

A török és a holland illiberálisok viszonya viszont nagyon feszült lett az utóbbi napokban: korábban Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter „rasszista lúzernek” nevezte Wilderst, aki „az iszlám és a külföldiek elleni hergeléssel” akar szavazatokat szerezni. Erdoğan koalíciós partnere, Devlet Bahçeli szerint pedig a Szabadságpárt „degenerált vezére” a tweetjeivel megmutatta, „ki az igazi terrorista, fasiszta és barbár”.

Erdoğan elnök egyébként egyre gyakrabban támad vissza élesen külföldi kritikusaira: szeptember végén beperelte a görög Dimokratia című lap tulajdonosát és főszerkesztőjét is, pár napja pedig Emmanuel Macron francia elnöknek azt üzente, ideje lenne megvizsgáltatni az elmeállapotát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!