Szijjártó Péter csúnyán leszólta az Európai Néppárt vezetőjét, miután az lekorcsozta a magyar demokráciát

2020. október 25. – 11:05

frissítve

Szijjártó Péter csúnyán leszólta az Európai Néppárt vezetőjét, miután az lekorcsozta a magyar demokráciát
Donald Tusk és Viktor Orbán az EU-27 vezetőinek találkozóján a romániai Nagyszebenben, 2019. májusában – Fotó: European Council / Handout / Anadolu Agency / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke kudarcot vallott pártvezetőként és emberként is”

- írta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebookon.

A jobbközép néppárt elnöke a Szabad Európának adott interjúban mondta azt, hogy Orbán Viktor illiberális demokráciáról alkotott víziója voltaképpen nem más, mint egy „korcs demokrácia” terjesztése Magyarországon.

Az Európai Néppártnak egyébként a Fidesz is tagja az Európai Parlamentben.

>>A Telex legfrissebb híreit itt találja.<<

Szijjártó Péter szerint Donald Tusk azért korcsozta le a magyar demokráciát, mert nehezére esett, hogy kiszorult a lengyel belpolitikából, nem tud visszakerülni, és frusztrálja a lengyel és a magyar kormány „nemzeteink sok évszázados testvériségén alapuló” jó együttműködése.

A magyar külügyminiszter szerint viszont elfogadhatatlan korcsnak nevezni a magyar demokráciát.

Jourovával megszüntették a diplomáciai kapcsolatot, Tuskkal egyelőre nem

Októberben nem Tusk az első EU-s vezető, aki élesen bírálja Orbán Viktor politikáját. Vera Jourová, az Európai Bizottság cseh alelnöke a német Spiegelnek adott interjújában kritizálta a magyar demokráciát, a sajtószabadságot, úgy fogalmazott, hogy a magyar demokrácia nem illiberális, hanem beteg.

Angolul ez egy kicsit frappánsabban hangzik, mert az illiberal és az ill (beteg) szavak adtak játékot a kritikus gondolatnak. Jourová szójátéka után a magyar kormány közölte: megszüntetik vele a diplomáciai kapcsolatokat. Tuskkal, a közös pártcsalád vezetőjével a korcsozás után egyelőre ez nem történt meg.

A magyar kormány és Vera Jourová összetűzéséről itt írtunk bővebben.

.

Kövess minket Facebookon is!