Műholdképekkel nyomozták ki egy kivégzéses videóról, hogy valódi

2020. október 24. – 13:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Brutális videó szivárgott ki a Hegyi-Karabah-i helyzetről: a Telegramra két felvétel került ki, az elsőn az látható, hogy két örmény, katonai öltözetű férfit azeri katonák elfognak. A másodikon agyonlövik őket. Ha ez valóban így történt, az háborús bűncselekmény. A videók történetét a BBC dolgozta fel részletesen. (Az alábbi felvételen csak az elfogást mutatják)

Az örmény hatóságok elmondásuk szerint azonosították a két áldozatot: a 73 éves Benik Hakobjant és a 25 éves Juri Adamjánt. Az azeri védelmi minisztérium viszont tagadta, hogy az ő katonáik lennének a videókon, a felvételeket provokációnak nevezték. Másnap az azeri főügyész közölte, hogy a vizsgálatuk szerint a videók hamisítványok.

Itt indult el az örmény és azeri államtól független szervezetek és újságírók nyomozása, hogy mi lehet a valóság.

Mindez azért is különösen fontos, mert mindkét harcoló fél adott ki felvételeket foglyokról és ellenséges katonák hulláiról, de csak ennél a két fent említett felvételnél sikerült bizonyítani, hogy valódiak-e vagy sem. Egy Telegramon pörgő videóról például azt állította a feltöltője, hogy egy azeri hadifoglyot lő le rajta egy örmény katona, de kiderült róla, hogy egy, a közösségi médiában már 2013-ban feltűnt oroszországi felvételről van szó.

A mostani videókat egy név nélküli, orosz nyelvű, Azerbajdzsán-barát csatorna tette fel. Egy férfi azeri akcentussal beszél rajta oroszul, és szólítja fel az elkapott férfiakat, hogy lépjenek elő, tegyék le a fegyvert, és emeljék fel a kezüket. A vele lévő többi katonához azeri nyelven beszél, és azt mondja nekik, hogy ne üssék meg a foglyokat. A fiatalabb foglyulejtett leveszi a sisakját és kabátját, majd feltett kézzel kisétál a képből. Az idősebb férfi is terepmintás kabátot visel, de nem világos, hogy katona-e. Őt lelökik a földre, ő pedig fájdalmában nyöszörög.

A második videón a foglyok keze a hátuk mögött van összekötve, rájuk pedig örmény zászló és Hegyi-Karabah zászlaja van terítve. Egy kis falon ülnek, majd valaki azeri nyelven azt mondja,

célozzatok a fejükre,

ezután lövések dördülnek, és a foglyok a földre zuhannak.

A BBC-nek ezután sikerült megerősítenie, hogy a parancs kiadója mindkét videón anyanyelvi azeri, területi akcencussal. Azt is kiderítették, hogy a két videón az áldozatok ugyanazt a ruhát viselik.

Rájöttek arra is, hogy a felvételek Hadrut városában készültek, az egyik olyan helyen, ahol heves harcok zajlanak. Ez Hegyi-Karabah déli részén van.

Ezután következtek a műholdas elemzés: rájöttek, hogy az elfogásnál pontosan melyik utcáról van szó, mely épületek vannak a képen, melyik parkban történt a kivégzés, körülbelül egy kilométerre onnan, a város déli részén.

Forrás: BBC
Forrás: BBC

A Bellingcat oknyomozó portál is erre a következtetésre jutott, és azt is közölte, hogy a sisakok és fegyverek egybeesnek az azeri fegyveres erők által több esetben használt eszközökkel. A kivégzések október 9. és 15. között lehetettek.

Forrás: BBC
Forrás: BBC

Az azeri kommentelők szerint gyanús, hogy nem látható vér a kivégzésnél, de a BBC katonai szakértői szerint ez így hiteles.

„Hollywood nem jól adja át, hogy néznek ki a golyóütötte sebek”,

mondta Rob Lee, a King's College Háborús Tanulmányok Intézetének munkatársa.

A BBC egy volt katonai hírszerzővel is beszélt, aki név nélkül ugyanezt mondta: „Ezek igazi golyók, ez egy igazi gyilkosság. Semmi okot nem látok rá, hogy feltételezzük, ez megrendezett”. Hozzátette, hogy az agy láthatóan kijön a sebből.

Örményország háborús bűnnek nevezte a két fogoly kivégzését. Azt nyilatkozták, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága már elkérte a felvételeket, illetve Örményország megosztja az ENSZ emberi jogi biztosával, az Európa Tanáccsal és más nemzetközi szervezettel is a videókat.

Az Európa Tanács közölte: megkapták az anyagot, és vizsgálják a helyzetet.

Hegyi-Karabah emberi jogi biztosa azt közölte, hogy a két férfi helyi volt, egyikük civil, másikuk katonai szolgálatot teljesített.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!