Elvált a fitnessbajnok a tüntetőket verő belarusz kommandóstól

2020. október 22. – 13:45

frissítve

Elvált a fitnessbajnok a tüntetőket verő belarusz kommandóstól
Fotó: Natalia Fedosenko / TASS / Getty Images Hungary

Másolás

Vágólapra másolva

Társadalmi nyomásra, fenyegetésekre, de a tüntetésekkel kapcsolatos nézeteltérésekre hivatkozva vált el az egyik speciális rendőri egység vezetőjétől Belarusz korábbi fitness-bajnoka. A nő szerint fenyegetéseket is kapott és nem érezte biztonságban magát azután, hogy nyilvánosságra került férje személyazonossága. A kommandós a Reuters egy fotóján is látható volt, amelyen egy eszméletlenre vert tüntető mellett áll.

Harmadik hónapja zajlanak a belarusz tüntetések az országot 26 éve vezető Alekszandr Lukasenko ellen, aki az augusztus 9-én tartott, elcsalt választáson nyerte el ismét az elnöki mandátumot. A tiltakozások ellen az elnök utasítására a rendőrség és speciális egységei rendkívül keményen léptek fel, ezrek kerültek kórházakba, tízezer embert előállítottak. A békés tüntetők elleni rendőri erőszakról rengeteg felvétel került nyilvánosságra, és az előállítottak százai számoltak be arról, hogyan kínozták őket fogva tartásuk alatt. A történtekről helyszíni riportunkat itt olvashatja.

De nem csak a felvételek szivárogtak ki, hanem több olyan rendőr személyes adatai is, akik részt vettek a békés tüntetések szétverésében és az előállítottak megkínzásában. (A rendőrség nem nagyon csinált titkot a tüntetők megveréséből és fenyegetéséből, legalábbis addig, amíg úgy hitték, hogy ezzel hamar elnyomhatják a tiltakozásokat, ahogyan az elmúlt 26 évben már többször. Augusztusban az állami televízió simán leadott egy olyan felvételt, amelyen az összevert fiatalokat eltorzított hangon kérdezi a rendőr, hogy fognak-e még forradalmat csinálni, mire a fiatalok megígérik, hogy soha többé.)

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Az egyik ilyen rendőr Tyimur Grisko volt, akinek fekete maszkos fotója már korábban bejárta a sajtót. A kommandós szerint – akivel előbb név nélkül, majd névvel is megjelent egy interjú, az orosz állami RT-n – ők csak azokat verték, akik rájuk támadtak, és a képen látható áldozathoz mentőt hívtak, miután eszméletét vesztve kivonszolták a rabszállító autóból. (Fotó +18) Az áldozat, Jevgenyij Zaicskin több műtéten átesve túlélte a sérüléseket.

A történet a héten Grisko és felesége válásával folytatódott. A kommandós felesége nem más, mint Belarusz bodybuilder fitnessbjanoka, Lilija Szalimgarejeva.

A 32 éves sportoló az ukrajnai Obozrevatyelnek megerősítette a válás tényét. „Előfordul az ilyesmi. Egyszerűen eltértek a nézeteink és a véleményünk” – mondta Szalimgarejeva.

Egy másik interjúban azonban már kifejezetten a fénykép nyilvánosságra kerülésével indokolta a válást: „A társadalom akarta így, ez lesz a legjobb mindkettőnknek. A fenyegetéseket nehéz elviselni, a halálomat kívánták naponta, üzenetek ezreiben. Biztonságosabb és jobb is lesz nekem így – idézte őt a Meduza.io. A nő szerint a tüntetők és a kormányoldal ugyanolyan erőszakos, csak az előbbiek morális nyomást gyakorolnak, az utóbbiak fizikait. ”Belefáradtam. Még most is írogatnak nekem, nehéz ezt elviselni„ – mondta a nő, aki válásuk okiratát is publikálta. Szerinte, ha nem lettek volna a tüntetések, akkor a házassága nem ért volna véget.

Szalimgarejeva 2017-ben lett országos fitnessbajnok, akkor egy Reklám

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!