A magyarok majdnem háromnegyede támogatja a jogállamisági elvet

2020. október 20. – 16:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízből nyolc európai uniós állampolgár támogatja azt az elvet, hogy az uniós támogatások kifizetések feltétele a jogállamiság betartása legyen. Ez derült ki az Európai Parlament friss felméréséből, amit 27 tagország 24 812 állampolgárának megkérdezésével végezte el.

Sajtóközleményükben azt írják, 26 tagállamban 70 százalék fölötti a jogállamiság támogatottsága, egyedül Csehországban alacsonyabb ennél (59 százalék) ez a szám.

Magyarországon a közvéleménykutatásban résztvevők 72 százaléka egyetért az elvvel, amin a kormány és az Európai Bizottság között hetek óta megy a vita.

A felmérés emelett arra az eredményre jutott, hogy az európaiak többsége (54 százalék) nagyobb uniós költségvetést szeretne a járvány legyőzésére. 20 tagállamban a válaszadók többsége, 14 tagállamban pedig az abszolút többsége ért ezzel egyet. Magyarországon majdnem minden második válaszadó (44 százalék) növelné az uniós büdzsét, míg 41 százalékuk szerint már most is elegendő forrás áll az Unió rendelkezésére.

A válaszadók több mint fele (54 százaléka) szerint a megnövelt uniós büdzsét elsősorban népegészségügyi célokra kellene fordítani, ezt a gazdaság helyreállítása és új lehetőségek teremtése a vállalkozások számára (42 százalék), az éghajlatváltozás elleni fellépés és a környezetvédelem (37 százalék), majd a foglalkoztatás és a szociális ügyek (35 százalék) témája követi.

>>> A Telex további friss híreiért kattintson ide <<<

A megkérdezettek nagy része tart attól, hogy a járvány hatással lesz a pénzügyeire, vagy már meg is tapasztalta a nehézségeket: a válaszadók 39 százaléka arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány már hatással van jövedelmének alakulására, Magyarországon a válaszadók 48 százaléka válaszolt így. Az európaiak további 27, a magyaroknak pedig 26 százaléka még nem érintett, de számít a járvány pénzügyi hatására, és csupán az európai válaszadók 27, míg a magyarok 18 százaléka esetében nem játszik a járvány semmilyen szerepet a bevételek alakulásában.

A jogállamisági kérdésről, illetve a magyar kormány és az Európai Bizottság vitájáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!