A tanár lefejezése után több tucat iszlamista lakásában tartott házkutatást a francia rendőrség

2020. október 19. – 11:46

frissítve

A tanár lefejezése után több tucat iszlamista lakásában tartott házkutatást a francia rendőrség
Gerald Darmanin egy októberi sajtótájékoztatón Fotó: Ludovic Marin / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A francia rendőrség több tucat radikális iszlamista otthonában tartott razziát, miután pénteken lefejeztek egy történelem-földrajz szakos tanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak. A gyanú szerint a most kihallgatott emberek közül többen támogató üzenetet küldtek annak a 18 éves csecsen származású bevándorlónak, aki meggyilkolta Samuel Patyt, közölte a BBC. A tettest a helyszínen megölték a rendőrök.

A pénteki támadás után 11 embert vettek őrizetbe: az elkövető szüleit, nagyapját, öccsét, két barátját, akik a támadás helyszínére autóval szállították, a tanár egyik tanítványának az apját, aki néhány nappal ezelőtt feljelentést tett a tanár ellen, egy hatóságok által iszlamistaként nyilvántartott embert, aki a közösségi oldalakon felhívást tett közzé a tanár ellen istenkáromlás miatt, valamint a középiskola egyik 15 éves tanulóját is, aki pénzért cserébe megmutatta a csecsen támadónak, hogy ki a különböző portálokon célpontként megjelölt tanár, írja az MTI. A támadó és áldozata ugyanis nem ismerte egymást.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

A tettes az orosz állampolgárságú, 2002-ben Moszkvában született, Franciaországba a szüleivel nyolcévesen érkező és menekültstátuszt kapó 18 éves csecsen Abdoullakh Anzorov volt. A támadó a Párizstól északnyugatra fekvő Evreux városában élt. A titkosszolgálatoknak korábban nem volt adatuk róla. A terrorelhárítási nyomozók arra keresik a választ, hogy a támadónak voltak-e tettestársai. Az sem ismert pontosan, hogy a fiatal férfi mikor és hogyan radikalizálódott. A Twitter-fiókot júniusban nyitotta, amelyen radikális iszlamista bejegyzéseket közölt, és a lefejezés után a tanárról is közzétett rajta képet. Mintegy száz, köztük számos csecsen követője volt.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter az Europe 1 rádiónak úgy nyilatkozott, hogy Franciaországban 80 vizsgálat van folyamatban internetes gyűlöletbeszéd miatt. Hozzátette, vizsgálják azt is, hogy feloszlassák-e a francia iszlám közösség egyes, erőszakot és gyűlöletet hirdető csoportjait, írja az MTI.

Az egyik ilyen a CCIF (Collectif contre l'islamophobie en France – Francia iszlamofóbia elleni közösség), ami a miniszter szerint aktívan részt vett a meggyilkolt 47 éves Samuel Paty elleni gyűlöletkampányban. Rendőrségi több műveletet is végrehajtott, de továbbiak várhatók, amelyek több tucatnyi embert érintenek majd – mondta.

A belügyminiszter a megölt tanár, Samuel Paty egyik tanítványának apját és egy ismert iszlamista prédikátort, Abdelhakim Sefriouit azzal vádolta, hogy ők hirdetettek fatvát a tanár ellen. A két férfi egy héttel ezelőtt kampányt indított az interneten a tanár lejáratására, s a felhívásokat több százan továbbították. Mindkét férfi jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Egy rendőrségi forrás vasárnap beszámolt arról, hogy 231, a kormány megfigyelési listáján szereplő feltételezett szélsőséges vallási meggyőződésű külföldit készülnek kiutasítani az országból. Egyelőre nem világos, hogy a hétfői rendőrségi akciók összefüggésben vannak-e az előző napi információval.

A gyilkosság mélyen megrázta a francia közvéleményt, amely még élesen emlékezik a Mohamed prófétát képrajzokon ábrázoló Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében öt éve történt mészárlásra. Vasárnap tízezrek emlékeztek meg Patyről a francia nagyvárosokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!