Napokig fenyegették lefejezése előtt a párizsi tanárt

2020. október 17. – 07:41

frissítve

Napokig fenyegették lefejezése előtt a párizsi tanárt

Másolás

Vágólapra másolva

Iszlamista terrorista támadásnak minősítette a francia elnök a pénteki merényletet. A 18 éves támadót megölték, kilenc embert őrizetbe vettek. A történelem-földrajz szakos tanár Mohamed prófétáról mutatott október elején a diákjainak egy szatirikus rajzfilmet és a Charlie Hebdo ügyről és a vélemény-szabadságról beszélt nekik. Több szülő panaszt tett, a támadónak azonban nem járt oda a gyermeke. Egész Franciaországot megrázta a gyilkosság, virágokkal, transzparensekkel emlékeznek meg a tanárról az iskola épületénél.

Mint arról a Telex is beszámolt, péntek délután megkéseltek és lefejeztek egy történelem-földrajz szakos tanárt Párizs közelében. A Sky News információi szerint a 47 éves Samuel Paty az áldozat.

A merénylet Conflans-Sainte-Honorine-ben, egy középiskola közelében történt, és az előzménye az volt, hogy az áldozat Mohamed prófétát megjelenítő, részben szatirikus rajzfilmet vetített le a diákoknak – írta a BBC. A Sky News idéz egy szülőt, aki állítja, hogy a tanár előtte felhívta a figyelmet az osztályban, hogy aki sértőnek érzi a rajzfilmet, elhagyhatja a termet.

A Sky News szerint a tanár a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló október 5-i órán foglalkozott a Mohamed prófétát megjelenítő képekről, ezért több szülő panaszt is tett ellene az iskolában. Az egyik apuka több videót is közzétett később a tanárról. Az egyikben gengszternek nevezte a Samuel Paty-t, és felszólította az iskolát, hogy rúgják ki. Egy másikban pedig arra buzdította a többi szülőt, hogy egyesítsék erejüket, és álljanak ellen. A nyomozás során kiderült, hogy az egyik diák apjának féltestvére 2014-ben csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában.

A tanár diákjait kérdezgette a gyilkos

A BBC szombati cikke szerint a tanár egyelőre ismeretlen természetű fenyegetéseket is kapott lefejezése előtt, és a letartóztatott kilenc ember között voltak a tanár egyik diákjának szülei is. A Sky News úgy tudja, hogy ők az egyik olyan szülőpár, akik korábban panaszt tettek a tanár ellen. A nyomozás előzetes eredményei szerint a gyilkos az iskola diákjaitól kérdezősködött a tanárról, és az ő segítségükkel azonosította pénteken, ugyanis nem ismerte őt korábbról.

A 18 éves csecsen férfi a brutális gyilkosság után elmenekült a helyszínről, de a rendőrök üldözőbe vették, és Párizstól északra, az Éragny nevű külvárosi részen elkapták. Fegyverével ellenállt a rendőri intézkedésnek, majd a rendőrök több lövéssel megőlték. Szemtanúk szerint a férfi „Allahu Akbar” kiáltással támadt a tanárra, és állítólag ezt kiabálta a rendőröknek is, amikor elkapták.

Két testvére, szülei és nagyapja is a letartóztatott kilenc ember között van.

Terrorista indítékkal elkövetett gyilkosság miatt indítottak nyomozást a francia hatóságok. Jean-Francois Ricard terrorelhárítási főügyész azt mondta a csecsen elkövetőről, hogy márciusban kapott menekült státuszt és tízéves tartózkodási engedélyt Franciaországban. Abdoulakh A. Párizstól északnyugatra, Evreux városában élt, a titkosszolálgatok nem figyelték.

Virágot helyez el egy nő a pénteken meggyilkolt földrajz-történelem szakos tanár iskolájánál 2020. október 17-én.Fotó: Bertrand Guay / AFP
Virágot helyez el egy nő a pénteken meggyilkolt földrajz-történelem szakos tanár iskolájánál 2020. október 17-én.Fotó: Bertrand Guay / AFP

A támadó a gyilkosság után közzétett egy fényképet a tanár levágott fejéről Twitteren. Mellé azt írta, hogy üzeni a „hitetlenek vezetőjének”, Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy végzett egy „pokolfajzattal, aki becsmérelte Mohamed prófétát”. Később a bejegyzést törölte a Twitter, és letiltotta a férfi profilját.

Soha nem fogjuk föladni

„Nem győzhetnek…Cselekedni fogunk” – idézte a BBC az esetet kommentáló francia elnököt. Emmanuel Macron szerint egyértelműen iszlamista támadás történt, az áldozat nem tett mást csupán a szólásszabadságot védelmezte.

„A köztársaságot szúrta szíven egyik védelmezőjén keresztül az iszlamista terrorizmus” – írta a gyilkosságról Jean Castex kormányfő Twitter-üzenetben. „A tanáraival szolidaritást vállalva az állam a lehető leghatározottabban fog reagálni, azért, hogy a köztársaság és annak polgárai szabadon élhessenek. Soha nem fogjuk föladni. Soha.” – tette hozzá a kormányfő az MTI beszámolója szerint.

A meggyilkolt tanár középiskoláját szombatra ellepték a gyászolók. Többen is rózsát és „Tanár vagyok” feliratú papírt tartottak a kezükben.

A párizsi orosz nagykövetség közölte, hogy a támadónak nem volt kapcsolata Oroszországgal.

Franciaországban épp folyamatban van a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni 2015-ös merénylet vádlottjainak pere. A szerkesztőség akkor egy Mohamed prófétát – illetve a rá hivatkozó terrorizmust – kigúnyoló címlapot közölt, és utána két dzsihadista fegyveres támadta meg a lap szerkesztőségét: a vérengzésben akkor 12 ember meghalt, 11 megsebesült.

Három héten belül ez már a második terrorista indíttatású támadás Franciaországban, amely a Mohamed-karikatúrákhoz köthető. A múlt hónapban letartóztattak egy fiatal pakisztáni férfit, aki egy hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A férfi az újrapublikált Mohamed-karikatúrák miatt azt vette a fejébe, hogy felgyújtja a vicclap szerkesztőségét.

(Borítókép: Tanár vagyok feliratot tartanak a kezükben a gyászolók 2020. október 17-én. Fotó: Bertrand Guay / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!