Tízezrek emlékeztek a lefejezett tanárra Franciaországban

2020. október 18. – 20:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízezrek emlékeztek a francia nagyvárosokban vasárnap arra a középiskolai történelemtanárra, akit két nappal ezelőtt egy moszkvai születésű csecsen iszlamista késsel megölt és lefejezett, amiért Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról tartott óráján, írja az MTI.

Párizsban ezrek gyűltek össze a République (Köztársaság) téren, ami a karikatúrákat közlő Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen 2015 január 7-én 12 áldozatot követelő terrortámadás után és azóta is az iszlamista merényletek megemlékezésének helyszíne lett. A tömeg „Tanár vagyok” és „Szólásszabadság, tanítási szabadság” táblák alatt csendben emlékezett a 47 éves Samuel Patyre. Többen is Mohamed-karikatúrákat tartották magasba. Hasonló csendes megemlékezést tartottak Toulouse-ban, Lille-ben, Lyonban és Nizzában is. A középiskolánál, ahol Samuel Paty tanított, a Párizstól ötven kilométerre lévő Conflans-Sainte-Honorine-ben, szombat óta tanulók szülők és egyszerű gyászolók gyülekeznek folyamatosan, és gyertyagyújtással emlékeznek a tanárra.

A párizsi emlékezésen megjelent Jean Castex miniszterelnök, Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere és több ellenzéki politikus is. „Nem ijesztenek ránk. Nem félünk. Nem oszthatnak meg minket. Franciaország mi vagyunk” – írta a miniszterelnök a Twitteren. Eközben Emmanuel Macron elnök vasárnap este hivatalában összehívta a védelmi tanács ülését, ahol várhatóan konkrét intézkedések születnek az interneten terjedő iszlamista felhívások és elméletek hatékonyabb kiszűrésére. Macron szerdán nemzeti megemlékezésen búcsúztatja Párizsban a meggyilkolt tanárt.

A szólásszabadságért kiálló tüntetők a párizsi Köztársaság terén 2020. október 18-án. A feliratok jelentése: nem a barbarizmusra, illetve tanár vagyokFotó: Yoan Valat / MTI/EPA
A szólásszabadságért kiálló tüntetők a párizsi Köztársaság terén 2020. október 18-án. A feliratok jelentése: nem a barbarizmusra, illetve tanár vagyokFotó: Yoan Valat / MTI/EPA

Jean-Francois Ricard terrorelhárítási főügyész tájékoztatása szerint az ügy háttérben az a vita áll, amelyet a tanár a szólásszabadságról rendezett óráján tört ki. Samuel Paty, mielőtt megmutatta a tanulóknak a Mohamed-karikatúrákat, jelezte, hogy aki nem szeretné látni a rajzokat, kimehet a teremből. Az egyik – az óráról egyébként hiányzó tanuló – apját felháborította a vita, és a közösségi oldalakon közzétette az iskola címét és a tanár nevét, ami után Samuel Paty fenyegető telefonhívásokat kapott, és az iskola igazgatójával együtt feljelentést tett. Gyilkosát, a 18 éves Abdoullakh Anzorovot nem ismerte.

A nyomozás előzetes eredményei szerint a gyilkos a helyi diákoktól péntek délután kérdezősködött a tanárról. A 47 éves földrajz-történelem szakos oktató fejéről fényképet is közzétett a Twitteren. A hozzá tartozó üzenetben azt írta, hogy üzeni a „hitetlenek vezetőjének”, Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy végzett egy „pokolfajzattal, aki becsmérelte Mohamed prófétát”.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Eddig tizenegy embert vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban, az ismerősei szerint diszkrét és csendes elkövető szüleit, nagyapját, öccsét, két barátját, az apát, aki az interneten közzétette a tanár adatait, valamint több olyan, a hatóságok által iszlamistaként ismert személyt, akik a közösségi oldalon fatvát, azaz halálos ítéletet mondtak ki a tanárra.

Három héten belül ez már a második terrorista indíttatású támadás volt Franciaországban, amely a Mohamed-karikatúrákhoz köthető. A múlt hónapban letartóztattak egy 25 éves pakisztáni férfit, aki egy hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A férfi az újrapublikált Mohamed-karikatúrák miatt azt vette a fejébe, hogy felgyújtja a vicclap szerkesztőségét, de azt nem tudta, hogy a lap szerkesztősége már elköltözött onnan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!