Kritikus a helyzet a szlovén kórházakban

2020. október 17. – 11:46

frissítve

Kritikus a helyzet a szlovén kórházakban

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus nemzetközi szombati híreit összefoglaló cikkünk folyamatosan frissül…

19:30 – Nem kapta el a vírust Biden alelnökjelöltje

Hétfőn folytatja kampányát Kamala Harris floridai szenátor, Joe Biden alelnökjelöltje, miután csütörtökön összes hétvégi eseményét lemondta, mert kommunikációs igazgatója és repülőjének személyzetéből valaki koronavírusos lett. Harrist pénteken tesztelték, de nem mutatták ki nála a vírust. (CNN)

19:00 – A német hatóságok elveszíthetik a kontrollt a járvány felett

Nem véletlenül mondott drámai hangú beszédet Angela Merkel szombaton: Németországban újabb csúcsot döntött a járvány, a Robert Koch Intézet statisztikái szerint az elmúlt 24 órában 7830 új esetet regisztráltak, körülbelül 500-al többet, mint egy nappal korábban. Újabb 33 beteg halt meg, a járvány halálos áldozatainak száma meghaladja így a 9700-at. Markus Söder bajor államfő szerint megvan a veszélye annak, hogy Németország egyes részein a hatóságok elveszítik a kontrollt a járvány felett. (CNN)

18:00 – Kritikus a helyzet a szlovén kórházakban

Az orvosok szerint kritikus a helyzet a szlovén kórházakban a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek számának drasztikus növekedése miatt. Közben szombatra ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában. Az egészségügyi ellátórendszer túlterheltség miatt a járványügyi szakemberek szombattól már nem kutatják fel a fertőzöttek kontaktjait. A pozitív teszttel rendelkezőknek maguknak kell jelezniük a fertőzésüket azok felé, akikkel kapcsolatban álltak.

Hivatalosan is járványhelyzetet hirdethetnek Szlovéniában, ha százezer főre vetítve a megbetegedések száma meghaladja a 140-et, a kórházi ellátásra szorulók száma a 250-et, míg az intenzív osztályon kezelt betegek száma az 50-et. Péntekről szombatra 898-cal 14 416-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Négy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 187-re nőtt. (MTI)

17:00 – A belga külügyminiszter is koronavírusos

Pozitív lett Sophie Wilmes belga külügyminiszter koronavírustesztje. A politikusnő pénteken vonult karanténba, miután érezte magán a járványra jellemző tüneteket. Hétfőn ő is részt vett az EU-tagállamok külügyminisztereinek luxemburgi találkozóján, amely után az osztrák külügyminiszter is megfertőződőtt. Ezen a megbeszélésen Szijjártó Péter külügyminiszter is ott volt. Sophie Wilmes azonban azt írta, ő valószínűleg családi körből kapta el a vírust. (Reuters)

16:45 – Indiában 300 millió ember kap első körben védőoltást

Az indiai kormány tervei szerint az első szakaszban 300 millió embert, „frontvonalban” harcoló egészségügyi dolgozókat, időseket, rendőröket oltanák be a koronavírus ellen. Ehhez 600 millió adag vakcinára lesz szükség. Az indiai kormány egészségügyi minisztere korábban azt mondta, azt remélik, hogy 2021 júliusáig 500 millió adag vakcina fog a rendelkezésükre állni, ami 250 millió ember beoltásához lesz elegendő. Szakértők szerint az 1,3 milliárd lakosú országban a teljes lakosság beoltása bizonyosan át fog húzódni 2022-re. Az országban a regisztrált aktív koronavírus-fertőzöttek száma 1,5 hónap után szombaton süllyedt először 800 ezer fő alá, írja az MTI.

15:30 – Angela Merkel arra kérte a német lakosságot, hogy maradjanak otthon

A koronavírus-járvány németországi megfékezéséhez mindenkinek kevesebb emberrel kell találkoznia, és amikor csak lehet, otthon kell maradnia – mondta Angela Merkel szombati videoüzenetében. Az MTI beszámolója szerint a német kancellár helyi sajtóban drámaiként jellemzett üzenetében rámutatott, hogy az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma napról napra ugrásszerűen emelkedik, és a járvány gyorsabban terjed, mint tavasszal, az első hullám idején.

15:00 – Karácsonyig napi egymilliót tesztelhetnek Nagy-Britanniában

Karácsonyig napi egymillió koronavírus-szűrés, köztük percek alatt eredményt mutató gyorstesztek elvégzésére lesz kapacitás Nagy-Britanniában – írta a fejlesztésen dolgozó szakértőket idézve a szombati The Times. Az MTI lapszemléje szerint a fejlesztés meglehetősen jól halad, így elképzelhetőnek tűnik, hogy a napi koronavírus-szűrési kapacitás karácsonyig egymillióra emelkedik a 300 ezer körüli jelenlegi szintről. Az egyik szakértő elmondta a lapnak: a brit kormány az elmúlt két hétben 500 millió fontot (több mint 200 milliárd forintot) fordított olyan laboratóriumi tesztértékelő berendezések beszerzésére, amelyek egyenként napi 150 ezer szűrővizsgálati minta kiértékelésére alkalmasak. Emellett akár már a jövő héttől lehetőség lesz arra, hogy az iskolás gyerekeket hetente koronavírus-szűrésnek vessék alá olyan gyorstesztekkel, amelyek 15 percen belül, laboratóriumi kiértékelés nélkül, a helyszínen eredményt mutatnak, miután ennek a tesztelési eszköznek a használatát a brit kormány tudományos tanácsadói engedélyezték.

14:30 – Szlovákia leteszteli a teljes lakosságát

Szlovákiában az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá, jelentette be Igor Matovic kormányfő szombati sajtótájékoztatóján Pozsonyban. Az MTI tudósítása szerint a nagyméretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a jövő hét végén kezdődne el néhány járásban próbateszteléssel. A tesztek többségét két hét múlva akarják elvégezni.

Az embereket – Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van – antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye 15 perc elteltével már kiértékelhető.

Az akció további részleteit várhatóan a vasárnapi kormányülés után hozzák nyilvánosságra – közölte a szlovák miniszterelnök.

13:30 – Az osztrák külügyminiszter ott fertőződhetett meg, ahol Szijjártó Péter is járt

A koronavírussal megfertőződött Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter – írta a 24.hu. Az osztrák minisztériumi tájékoztatás szerint a tárcavezető „feltehetően” az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői luxemburgi találkozóján kaphatta el a fertőzést. A találkozón a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter is részt vett.

12:50 – Telítődnek a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt kórházak Ukrajnában

Telítődnek Ukrajnában a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt kórházak Harkiv megye és a főváros után már a déli országrészben lévő Odessza megyében is, miközben szombatra ismét megdőltek a korábbi csúcsok hatezer feletti újonnan regisztrált fertőzöttel és százat meghaladó elhunyttal. Ha a régióban megtelnek a második és a harmadik hullámban megnyitott kórházak, stadionokban, sportcsarnokokban és egyéb, nem egészségügyi létesítményekben készülnek betegágyakat felállítani. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján az elmúlt napon 6410 új esettel 293 641-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 109 újabb halálos áldozattal 5517-re. (MTI)

11:40 – Az osztrák külügyminiszter is elkapta a betegséget

Megfertőződött a koronavírussal Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter – közölte szombaton Bécsben a külügyi szóvivő, azt is mondta, hogy a tárcavezető az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői luxemburgi találkozóján kaphatta el a fertőzést. Pénteken Sophie Wilmes belga külügyminiszter közölte, hogy önkéntes karanténba vonul, mert koronavírus-fertőzésre utaló tünetei vannak.

Az osztrák külügyminiszternek nincsenek tünetei. Schallenberg szerdán részt vett az osztrák kormány ülésén, ahol mindenki a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselt. Ennek ellenére elővigyázatosságból szombaton az összes kormánytagon elvégzik a koronavírus-tesztet – közölte a bécsi külügyi szóvivő. Letesztelik továbbá a külügyminisztérium és az osztrák parlament mindazon munkatársait, akikkel a miniszter a héten közvetlen kapcsolatba került és lemondják a találkozóit is. (MTI)

10:40 – Újabb korlátozásokat vezet be Észak-Macedónia

Tilos a gyülekezés és bármilyen tömeges rendezvények szervezése, a vendéglátóhelyeknek és üzleteknek a legkésőbb 23 óráig be kell zárniuk, a tömegközlekedés pedig csak 50 százalékos kapacitással működik – ezek az új észak-macedón korlátozások, amelyek célja a koronavírus-járvány terjedésének a lassítása, illetve megfékezése. Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 772-re, Koszovóban ugyancsak kettővel 652-re, Észak-Macedóniában hattal 821-re, Bosznia-Hercegovinában nyolccal 988-ra, Montenegróban pedig héttel 228-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma. (MTI)

10:10 – Először lépte át a tízezret a napi esetek száma Csehországban

Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter szerint a járványügyi adatok még tíz napig – két hétig növekedni fognak. A fertőzöttek négy százaléka kerül kórházba, a súlyos esetek aránya köztük 20 százalékos. Intézkedéseket hoztak, hogy hasonló tábori kórház épülhessen szükség esetén Brünnben a nemzetközi vásár egyik pavilonjában és néhány más nagyvárosban is. A laboratóriumi vizsgálatok pénteken 11 105 új fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legmagasabb napi esetszám. Csehországban eddig 1283-an haltak meg a járványban. Náluk szombaton 3120 személyt kezelnek kórházban, közülük 551 állapotát súlyosnak minősítik az orvosok.

Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben. Zárva vannak az iskolák, a vendéglők, a klubok és szüneteltetik a kulturális, valamint sportrendezvények megtartását is. (MTI)

6:40 – A világon több mint 1.1 millió áldozata van a koronavírusnak

A világon 39 266 277 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 103 509, a gyógyultaké pedig 27 019 096 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 38 854 432 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 097 278, a gyógyultaké pedig 26 814 948 volt. A fertőzés 189 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. (MTI)

(Borítókép: Maszkot viselő szlovén állampolgár az újabb járványügyi intézkedések után Ljubljanában – Fotó: ALES BENO / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!