Hiába mutogat hatalmas rakétákat Észak-Korea, az USA szerint ezek feltehetően nem működnek

2020. október 14. – 19:56

frissítve

Hiába mutogat hatalmas rakétákat Észak-Korea, az USA szerint ezek feltehetően nem működnek

Másolás

Vágólapra másolva

„Fontos tudni, hogy amikor egy ország a rakétaprogramját építi, akkor a működőképesség ellenőrzésére ezeket a rakétákat ki is próbálja. Az észak-koreaiak azonban tavaly egyetlen kísérletet sem hajtottak végre interkontinentális ballisztikus rakétákkal. S ez igaz az azt megelőző évre is”

– így reagált Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Washingtonban arra, hogy Phenjanban szombaton az állampárt megalakulásának 75. évfordulójára rendezett katonai díszszemlén több új típusú rakétát is bemutattak. A díszszemlén látni lehetett az új típusú, tengeralattjáróról indítható észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakétát (SLBM), és felvonult egy 11 tengelyes közúti járművön szállított, földről indítható interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) is, amelyet a Yonhap dél-koreai hírügynökség a világ legnagyobb ilyen jellegű fegyverzetének írt le – közölte az MTI.

Japán és Dél-Korea hétfőn nyilvánosan is aggodalmának adott hangot a bemutatott rakéták miatt. Bár egy névtelenséget kérő dél-koreai katonai tisztségviselő még azt is lehetségesnek mondta, hogy csak egy makettet lehetett látni. Ha valódi volt is a rakéta, akkor is kétséges, hogy már tesztelték.

Az amerikai külügyminiszter párhuzamot vont Észak-Korea és Kína között. Kína tavaly „több rakétakísérletet hajtott végre, mint a világ valamennyi országa összesen” – mondta Pompeo.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

A hétvégén tartott parádén Kim Dzsongun beszéde egyik pontján a könnyeit kezdte el törölgetni, és azt mondta: népe belé helyezte minden bizodalmát, de ő nem tudott ennek mindig megfelelni, és ezt nagyon sajnálja. Az ország az eddiginél is nehezebb időket él. A járvány miatt a Kínával való kereskedelmük drámai módon visszaesett, és a helyzetet még nehezebbé tették azok a nemzetközi szankciók, amiket Kim rakétaprogramjára adtak válaszul.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége idején látványos enyhülési politikába kezdett Észak-Koreával. Maga Trump elnök háromszor találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, egy alkalommal az Észak-Korea és Dél-Korea közötti, panmindzsoni demilitarizált övezetben. A tárgyalások azonban egyelőre leálltak.

Mike Pompeo már a 2018-ban tartott első – elemzők által is történelminek minősített – találkozó előtt azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok a tárgyalásokon csakis „teljes, végleges és ellenőrizhető” atomfegyver-mentesítést hajlandó elfogadni.

(Borítókép: 2020. október 12-én közreadott kép Észak-Korea új interkontinentális ballisztikus rakétájáról (ICBM) a Koreai Munkapárt alapításának 75. évfordulóján rendezett katonai parádén Phenjanban – Fotó: MTI/EPA/KCNA/KCNA)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!