Kim Dzsongunon nagy a nyomás, könnyeit törölgette beszéde közben

2020. október 12. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kim Dzsongun könnyezve tartott beszédet az észak-koreai Munkáspárt 75. születésnapján rendezett katonai parádén. A vezető elismerte felelősségét, hogy nem volt a helyzet magaslatán, amikor az országát a koronavírus-járvány, környezeti katasztrófa sújtotta és nukleáris fenyegetés érte.

Kim Dzsongun elérzékenyül beszéde közben.Fotó: KCTV / Reuters
Kim Dzsongun elérzékenyül beszéde közben.Fotó: KCTV / Reuters

A hétvégén tartott parádén Kim Dzsongun beszéde egyik pontján levette szemüvegét, és könnyeit kezdte el törölgetni. A Korea Times szerint azt mondta, hogy a népe belé helyezte minden bizodalmát, de ő nem tudott ennek mindig megfelelni, és ezt nagyon sajnálja.

A Telex legfrissebb híreit itt találja >>>

Elemzők szerint Kim beszéde meglehetősen szokatlan volt. Korábban ezeken a parádékon mindig csak az ország katonai erejét fitogtatta, ez most sem maradt el, ahogy azt korábbi cikkünkben is megírtuk, de új elemként az észak-koreaiakat is együttérzéséről biztosította. Kim Dzsongun azt mondta, hogy „erőfeszítésem és őszinteségem nem volt elég ahhoz, hogy megszabadítsuk népünket szenvedéseitől”.

Észak-Korea valóban nehéz időket él, a járvány miatt a Kínával való kereskedelmük drámai módon visszaesett, így a legnagyobb partnerüket veszítették el. A helyzetet még nehezebbé tették azok a nemzetközi szankciók, amiket Kim rakétaprogramjára adtak válaszul.

Egy dél-koreai elemző, Hong Min szerint Kim Dzsongun érzelmes beszéde arra utal, hogy nagy nyomás nehezedik rá és kormányzására. Példa nélküli, hogy a diktátor olyan kifejezéseket használt, mint a súlyos krízis, a soha nem látott katasztrófa vagy a számtalan megpróbáltatás. Az elemző úgy véli, Kim attól tart, hogy az észak-koreaiak elbizonytalanodhatnak benne, ezért volt hangsúlyos elem beszédében a népe sorsa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!