Észak-Korea óriásrakétákkal demonstrált a katonai parádén

2020. október 10. – 14:24

frissítve

Észak-Korea óriásrakétákkal demonstrált a katonai parádén

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyszabású katonai parádét tartottak szombaton Észak-Koreában a Koreai Munkapárt 75 évvel ezelőtti megalapításának évfordulóján. A koronavírus-járvány jelentette veszély ellenére megtartott ünnepi rendezvényen műholdképek tanúsága szerint több ezer katona masírozott végig Phenjanban az államalapító Kim Ir Szenről elnevezett téren Kim Dzsongun észak-koreai diktátor előtt.

Ezúttal szombat hajnalban, még sötétben tartották a katonai parádét, amin a kiadott képek alapján interkontinentális ballisztikus rakétákat is felvonultattak.

A Newsweek azt írja, hogy dél-koreai szakértők az észak-koreai állami tévében megjelent felvételek alapján úgy vélik, korábban még nem látott ICBM-et is bemutattak. A rakéta nagyobb lehet, mint bármely korábbi. Ankit Panda elemző szerint új harckocsikat, tüzérségi fegyvereket és légvédelmi egységeket is felvonultattak.

A korábbi gyakorlattal ellentétben idén nem hívták meg a külföldi sajtót a felvonulásra, feltehetően a járványveszély miatt. A külföldi elemzők csak műholdképek, és az észak-koreai állami média által közreadott fotók és felvételek alapján találgatnak.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor figyeli a katonai parádét 2020. október 10-én.Fotó: KCNA via KNS / AFP
Kim Dzsongun észak-koreai diktátor figyeli a katonai parádét 2020. október 10-én.Fotó: KCNA via KNS / AFP

Észak-Korea azóta nem demonstrált ballisztikus rakétákkal katonai parádén, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun között tárgyalások kezdődtek az ország rakéta- és atomprogramjáról. Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető háromszor is találkozott az elmúlt években, de a tárgyalások zátonyra futottak. Kim Dzsongun az Egyesült Államokról nem szólt a beszédében, amit csak helyi idő szerint szombat este hoztak nyilvánosságra.

Kim Dzsongun szürke öltönyben volt, és az állami média szerint arról beszélt, hogy Észak-Korea folytatni fogja hadserege megerősítését „önvédelem és elrettentés” céljából.

Azt is kijelentette, hogy egyetlen észak-koreai sem fertőzödött meg a koronavírussal. „Jó egészséget kívánok világszerte az embereknek, akik ennek a gonosz vírusnak a betegségével küzdenek” – mondta a BBC szerint. Arról is beszélt, reméli, hogy a járvány lecsengése után Észak- és Dél-Korea újra kéz a kézben állhat.

Ide kattintva olvashatóak a Telex legfrissebb hírei.

Észak-Korea már januárban lezárta határait, hogy megakadályozza a vírus behurcolását, és miközben hivatalosan egyetlen esetet sem ismertek el, nagyon keveset lehet tudni arról, mennyire súlyos a pandémiahelyzet az országban. Elemzők szerint valószínűtlen, hogy ne lettek volna koronavírusos esetek.

A képek alapján nem viseltek maszkot a résztvevők, de az AFP szerint kevesebben vettek részt a parádén, mint korábbi években.

(Borítókép: Katonai parádé Phenjanban 2020. október 9-én. Fotó: KCNA via KNS / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!