Az ellenzéki Szadir Zsaparovot nevezte ki miniszterelnöknek a kirgiz parlament

2020. október 10. – 18:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szadir Zsaparov ellenzéki vezetőt nevezte ki az elnöki rezidencián szombaton összeült kirgiz parlament miniszterelnöknek, amivel a közép-ázsiai ország nagy lépést tett az október 4-i választások óta uralkodó belpolitikai zűrzavar megszüntetése felé – írja az MTI.

Zsaparov az új választások kiírása előtt alkotmányos reformokat követelt, és hangsúlyozta, Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök megígérte neki, hogy lemond, ha elfogadják az új kabinetet. A leendő miniszterelnök ugyanakkor jelezte, nem változtatna a kormány összetételén. A posztra az 51 éves Zsaparov volt az egyetlen jelölt, aki korábban Kurmanbek Bakijev egykori elnök tanácsadójaként tevékenykedett. Egyes ellenzéki csoportok szerint a politikus valójában Dzsejenbekov beépített embere, szakértők szerint a kinevezése, a néhány napja a börtönből kiszabadított volt kirgiz elnök, Almazbek Atambajev újbóli őrizetbe vétele, valamint a biztonsági tanácsban véghezvitt személycserék Dzsejenbekov helyzetét erősítették meg – a kirgiz elnök legádázabb ellenfele Atambajev volt.

A volt szovjet tagköztársaságban múlt vasárnap tartottak választásokat, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba. Végül az eredményeket érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 közölte, hogy nem ismeri el őket, ezt követően pedig tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és több vidéki nagyvárosban. A tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadítottak a börtönből több elítélt politikust. A különböző politikai táborok közötti utcai összecsapásokban több mint 1200 ember megsebesült és egy meghalt. Biskekben október 21-ig rendkívüli állapotot vezettek be. A 6,5 millió lakosú Kirgizisztánban 2005 óta két elnököt buktattak meg népfelkeléssel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!