Őrizetbe vették a néhány napja a börtönből kiszabadított volt kirgiz elnököt

2020. október 10. – 07:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Katonai járművek indultak a kirgiz elnök rezidenciájához, ahol szombaton összeül a parlament. Dzsejenbekov elnök leváltotta Boronov kormányfőt, de a választások óta zavargások vannak a fővárosban.

Katonai járművek indultak a kirgiz elnök rezidenciájához, ahol szombaton összeül a parlament – jelentette péntek este a 24 helyi portál (aki nem szeretné összekeverni a hazai lappal, kg-végződéssel írja be a böngészőbe, vagy segítségképpen teszünk ide egy linket az eseményeket élőben követő hírfolyamhoz!).

A kirgiz belügyminisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint a katonákat a fővárosi rendőrséggel és a polgárőrökkel közösen éjszakai járőrtevékenységre vetették be. Mint az MTI írja, a képviselők a parlament következő ülésén fogják megerősíteni az új miniszterelnök személyét.

A múlt vasárnapi választások nyomán a kormányellenes tüntetők a parlament épületét tönkretették, a képviselőknek a zavargások és a különböző aktivista csoportok nyomásától tartva így minden ülés megtartásához új helyszínt kellett keresniük, ami megnehezítette a törvényhozás határozatképességét.

A 24.kg emellett úgy tudja, egy másik konvoj rendőrségi kísérettel nyugatról érkezett Biskekbe. A járműoszlopban elsötétített ablakú autóbuszok, katonai teherautók és egy BTR páncélozott személyszállító jármű haladt. A katonákat szállító teherautókat a város nyugati és déli részében is észlelték. A belügyminisztérium szombatra virradóra közölte, hogy a különböző ellenzéki csoportok között kialakult pénteki zavargásokat követően sikerült úrrá lenni a helyzeten Biskekben.

A kirgiz biztonsági erők őrizetbe vették szombaton Almazbek Atambajev volt elnököt, jelentette az Inferfax orosz hírügynökség Atambajev pártjának egyik tagjára hivatkozva. Atambajevet néhány napja szabadították ki a börtönből ellenzéki tüntetők. Pénteken este rálőttek az autójára egyik tanácsadójának közlése szerint. A merényletkísérletet a biskeki Ala Too téren követték el, ahol nap közben összecsaptak a Szadir Zsaparov ellenzéki vezető és a volt elnök mellett tüntetők, és lövések is eldördültek. A tanácsadó azt állította akkor, hogy a titkosszolgálatok merényletre készülnek Atambajev ellen.

Szooronbaj Dzsejenbekov elnök pénteken rendkívüli állapotot vezetett be Biskekben október 21-ig. Az államfő Almazbek Orozalijev helyettes belügyminisztert nevezte ki a főváros parancsnokává. A vezérkar utasítást kapott a helyzet ellenőrzésére, katonai járművek bevetésére, ellenőrző pontok felállítására és a fegyveres összetűzések megakadályozására.

Dzsejenbekov egyben aláírta a rendeletet Kubatbek Boronov miniszterelnök leváltásáról, akinek távozásával együtt a kormány mandátuma is megszűnik, de az új kabinet létrejöttéig ügyvezetői minőségben irányítja az országot.

A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban a múlt vasárnap választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba, de az eredményeket végül érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket. Tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több vidéki nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadítottak a börtönből több elítélt politikust. Azóta az országban teljes a politikai zűrzavar.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!