Tűzszünetben állapodott meg Azerbajdzsán és Örményország, de folytatódtak a harcok

2020. október 10. – 09:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Életbe lépett szombaton, helyi idő szerint délben az Örményország és Azerbajdzsán között megkötött tűzszüneti megállapodás Hegyi-Karabahra vonatkozóan, de mindkét fél előtte és utána is arról számolt be, hogy a másik lakott területeket lő.

Hajnalban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette be a tárgyaló felek közös nyilatkozatát a tűzszünetről Moszkvában. Az orosz fővárosban tíz órán át tartottak a tárgyalások Lavrov, Zograb Mnacakanjan örmény és Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszter között.

A humanitárius tűzszünet célja a foglyok és az elesett katonák holttesteinek kicserélése a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) közreműködésével.

Lavrov még a tűzszünet bejelentésekor hozzátette, hogy Jereván és Baku megállapodott arról, hogy érdemi tárgyalásokat kezd az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának közvetítésével a konfliktus békés rendezéséről.

Az orosz, az azeri és az örmény külügyminiszter tárgyalása 10 órán át tartott.Fotó: HANDOUT / Russian Foreign Ministry / AFP
Az orosz, az azeri és az örmény külügyminiszter tárgyalása 10 órán át tartott.Fotó: HANDOUT / Russian Foreign Ministry / AFP

A dokumentum kiemeli, hogy a közös nyilatkozatot Vlagyimir Putyin orosz elnök felhívására válaszul fogadták el összhangban az orosz, az azeri és az örmény vezetők közötti megállapodásokkal. A Kreml sajtószolgálata kedd éjjel jelezte, hogy Putyin a harcok beszüntetésére szólította fel a Hegyi-Karabahért háborúzó feleket.

Ide kattintva olvashatóak a Telex legfrissebb hírei.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háborúban szakadt el, 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. A harcok szeptember 27-én újultak ki ismét.

A helyzetről itt írtunk részletesebben>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!