Jeff Bezos villájánál tüntettek az Amazon dolgozói

2020. október 5. – 13:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amazon-vezér Jeff Bezos villájánál demonstrált nagyjából száz ember vasárnap, akik a koronavírus-járvánnyal terhelt időkben jobb munkakörülményeket, magasabb béreket és több juttatást követeltek. A tüntetők a Beverly Hills-i Will Rogers emlékparkból indulva vonultak át Bezos villájához, menet közben pedig a cégvezér megadóztatását követelték – írja a Los Angeles Times.

A tüntetést egy felszolgálokból, tanárokból és raktári munkásokból álló szervezet támogatta, és ennek vezetője, Chris Smalls vezette. Smalls korábban az Amazon egyik raktárában dolgozott, márciusban azonban kirúgták, miután a cég járványkezelésére válaszul munkabeszüntetést szervezett. A dolgozók a demonstráción azt követelték, hogy az Amazon biztosítsa számukra a megfelelő védőeszközöket és fertőtlenítőszereket, és növelje meg óránként két dollárral a fizetésüket, amiért a járvány alatt is dolgoznak.

„Amikor egy multimilliárdos cég az elvárhatónál rosszabb körülményeknek teszi ki az alkalmazottait egy világjárvány idején, ennek következtében pedig 20 ezer ember fertőződik meg a vírussal, az már túlmutat a gondatlanságon”

– mondta az egyik tüntető, utalva ezzel arra, hogy a cég múlt héten a hónapok óta tartó nyomasztásnak engedve közölte, hogy az Egyesült Államokban 20 ezer Amazon-dolgozó kapta el a koronavírust.

Az Amazont sok kritika érte a járvány kirobbanása óta a szakszervet, a dolgozók és amerikai választott képviselők részéről, mert úgy látták, a cég fertőzésveszélynek teszi ki az alkalmazottait. Nyáron New Yorkban az is előfordult, hogy dolgozók beperelték a céget a járványhelyzethez nem alkalmazkodó munkakörülmények miatt. Az online kereskedőóriás ugyanakkor azt állítja, a dolgozók fertőzöttségi aránya így is alacsonyabb lett, mint amire számítottak.

Az Amazon sok más céggel ellentétben nemhogy nem fogta vissza a működését a járvány hatására, hanem még fokoznia is kellett azt, hiszen a társadalmi távolságtartás miatt nagyon megnőtt az igény az online vásárlásra. Az Amazon eladásai 40 százalékkal ugrottak meg a júniussal végződő negyedévben, amely 5,2 milliárd dollár profitot hozott a konyhára. Jeff Bezos tulajdonos a járvány előtt is a világ leggazdagabb embere volt, de a cég vírushelyzetbeli értéknövekedése miatt vagyona elképesztőre nőtt tavasz óta, átütötte a 200 milliárd dollárt. Az Amazon-részvények árfolyama idén több mint 74 százalékot ment fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!