20 ezer Amazon-dolgozó kapta el a koronavírust

2020. október 2. – 14:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amazon közel 20 ezer dolgozója kapta el március óta a koronavírust – írja a BBC. A cég és Whole Foods nevű leányvállalata összesen 1,37 millió embert foglalkoztat, nekik 1,44 százalékuk fertőződött meg eddig.

Az Amazont sok kritika érte a járvány kirobbanása óta a szakszervet, a dolgozók és amerikai választott képviselők részéről, mert úgy látták, a cég fertőzésveszélynek teszi ki az alkalmazottait. Nyáron New Yorkban az is előfordult, hogy dolgozók beperelték a céget a járványhelyzethez nem alkalmazkodó munkakörülmények miatt. Az online kereskedőóriás ugynakkor azt állítja, a dolgozók fertőzöttségi aránya így is alacsonyabb lett, mint amire számítottak.

Az Amazon sok más céggel ellentétben nemhogy nem fogta vissza a működését a járvány hatására, hanem még fokoznia is kellett azt, hiszen a társadalmi távolságtartás miatt nagyon megnőtt az igény az online vásárlásra. Az Amazon eladásai 40 százalékkal ugrottak meg a júniussal végződő negyedévben, amely 5,2 milliárd dollár profitot hozott a konyhára. Jeff Bezos tulajdonos a járvány előtt is a világ leggazdagabb embere volt, de a cég vírushelyzetbeli értéknövekedése miatt vagyona elképesztőre nőtt tavasz óta, átütötte a 200 milliárd dollárt. (Az Amazon-részvények árfolyama idén több mint 74 százalékot ment fel.)

Az eddig koronavírussal megfertőződött 19 816 dolgozó az Amazon blogbejegyzése szerint nem is rossz adat, ugyanis ha a szélesebb népesség arányában lettek volna betegek (korrigálva a demográfiai jellemzőikkel), akkor 33,9 ezren kapták volna el. Azt is írták, 150 folyamaton módosítottak a nagyobb biztonság jegyében, és 100 millió maszkot osztottak szét az alkalmazottak között. A cég a többi nagyvállalatot is felszólította, tegyék közzé alkalmazottaik fertőzöttségi adatait, hogy össze lehessen hasonlítani az övékkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!