Köszönjük, hogy együtt ünnepeltétek velünk a Telex 4. szülinapját!

2024. szeptember 1. – 13:58

frissítve

Köszönjük, hogy együtt ünnepeltétek velünk a Telex 4. szülinapját!

Másolás

Vágólapra másolva

Ez is eljött, a Telex idén már 4. születésnapját ünnepli. Ünnepeljetek velünk, gyertek ki a Dürer Kertbe, vegyetek részt a workshopjainkon, bemutatóinkon, játékainkon, és üzenjetek is bátran a buliból ebben a közvetítésben. Keresd kollégánkat a Telex Shop sátránál, és mondd el, mit üzennél a Telex olvasóinak!

A kert programjai mellett érdemes benézni a Dürer épületébe is, ahol az első emeleten a Fotelbárban egész délután megy a Telex-mozi, ahol a Telex videórovatának és a Telexikon csapatának legjobb filmjeit vetítjük.

A vetítések helyszínén található a Telex aukciós kiállítása is, ahol 15:15-től és 19:00-től Klág Dávid tart tárlatvezetést, ezalatt nem lesz filmvetítés.

„Király, hogy vagytok! Király, ahogy a független újságírást csináljátok! Király, hogy tesztek az álvalóság ellen!” – üzente olvasónk, Csaba, sok boldog szülinapot kívánva a Telexnek.

Ha te is üzennél a Telexnek vagy olvasóinknak, megteheted személyesen a Telex Shop melletti sátorban a bejárat közelében, vagy emailben az ugyelet@telex.hu címen.

„Belefulladt két darázs a narancslébe, aztán jött egy harmadik is, de ő még el tudott szállni” – mesélte a TelexShop melletti pultnál az imént az 5 éves Nagy Matilda Lídia. Ettől függetlenül nagyon jól érzi magát, üzente az olvasóknak.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Miért nehéz megúszni Brüsszel pofonját, főleg, ha azt Jean-Claude Juncker adja? Mit tehetett volna Magyar Péter az Ötkertben ráakasztott fojtófogás ellen? Miért félelmetes egy Jámbor Andrásnak fennakadnia a Tropicana Casino kidobóinak sorfalán? És mégis hogyan kellett volna védekeznie Ráczné Földi Juditnak Gyurcsány Ferenc ölelése ellen?

Mindez kiderül Tóth „Terror” Gergely, a Telex küzdősportügyi szakújságírójának közéleti önvédelmi workshopjából. A Telex full-contact világbajnokának pitiáner politikai kakaskodásokhoz nyújtott ultralight kalauza 17:00-től kezdődik.

A fact-check csapat vezetője, Hanula Zsolt a Pajtában mesél arról, miért és hogyan tényellenőrzünk, miről ismerszik meg egy álhír, hogyan lehet fejleszteni a bullshitdetektort, és tényleg betiltották-e a nevetést Észak-Koreában.

Hanula Zsolt – Fotó: Bődey János / Telex
Hanula Zsolt – Fotó: Bődey János / Telex

„Rendszeresen olvasom a lapot, további sok sikert nektek!!” – üzente olvasónk, Zoltán Gyöngyöstarjánból. Köszönjük szépen, Zoltán, és örülünk, hogy a Telexet olvasod.

Ha te is üzennél a Telexnek vagy olvasóinknak, megteheted személyesen a Telex Shop melletti sátorban a bejárat közelében, vagy emailben az ugyelet@telex.hu címen.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az Észkombájnnal kezded a napjaid? Vagy inkább a Telextárcák rajongója vagy? Olvasósarkunkban beleolvashatsz a kiadványainkba, Rácz Attila olvasószerkesztő kollégánk pedig egy kvízzel vár.

Durva, de igaz: az egyik bográcsunkban olyan fogás készül, amire még Németh Szilárd is jóízűen cuppantana. Erről van szó:

Csülkös pacal – Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Csülkös pacal – Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

A folyamatot Keve Márton séf és Ács Bori, a Telex gasztroújságírója koordinálják. A végeredmény csak jó lehet.

Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a Telex Shop mellett helyet foglaló percről percre stábnál lehet nekünk és a világnak üzenni, amit bemondtok, azt közzétesszük itt a feedben. Tényleg!

Munkában a napi szerkesztő, Szalma Baksi Ferenc és az aktuális percről percre ügyeletes, Előd Fruzsina – Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Munkában a napi szerkesztő, Szalma Baksi Ferenc és az aktuális percről percre ügyeletes, Előd Fruzsina – Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Élőben a vendégek közül még senki nem jött megosztani az érzéseit, fotósaink, Ajpek Orsi és Bődey János viszont azt üzenik, hogy gyertek el a Dürer Kertbe minél többen, megéri, mert van felragasztható telexes tetkó, nem beszélve a szuper programokról és a várhatóan fantasztikus kajáról!

Fotó: Előd Fruzsina / Telex
Fotó: Előd Fruzsina / Telex

Aki pedig nem jut el idáig, az üzenhet az ugyelet@telex.hu címen is a lap szülinapja alkalmából.

A könyvről Balla Zsófiával, Sipos Balázzsal és Szőcs Petrával Vig Emese, a Transtelex főszerkesztője beszélget.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Szabó T. Anna, a Telex tárcakötet egyik szerzője – Fotó: Bődey János / Telex
Szabó T. Anna, a Telex tárcakötet egyik szerzője – Fotó: Bődey János / Telex
  • Hozd ki a Dürerbe a hiányos műanyag tárolódobozodat vagy tetődet, és helyezd el a kijelölt asztalon.
  • Igyekszünk párt találni mindegyiknek.
  • A kész dobozokat egy külön asztalon gyűjtjük majd, ezeket bárki hazaviheti.

Fontos, hogy csak szép, tiszta, komolyan vehetően műanyag dobozok és fedők csúsznak át a minőségi szűrőn, amiket szerető tulajdonosa korábban pénzért vett, tehát nem csak úgy ott felejtődött a pulton, mint az eredetileg fagyis doboz, tejfölös vödröcske vagy éttermi ételelviteles nyeklő-nyakló dobozok.

Támogasd a Telexet és vásárolj értékes műalkotásokat lapunk díjnyertes fotósainak és grafikusainak munkáiból. Negyedik születésnapunk alkalmából most 12 művészi alkotásra licitálhatsz a Vaterán egészen szeptember 17-ig, a licit mindössze 1 forintról indul.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

16 órától a Pajtában a fact-check csapat vezetője, Hanula Zsolt mesél arról, miért és hogyan tényellenőrzünk, miről ismerszik meg egy álhír, hogyan lehet fejleszteni a bullshitdetektort, és tényleg betiltották-e a nevetést Észak-Koreában.

És hogy ne csak mese legyen, a közönséggel együtt, élőben is fogunk ellenőrizni pár hírt, hogy mindenki érezze: újságot olvasni valójában egy izgalmas, nyomozós kalandjáték is lehet.

A Dürer Kert Pajta nevű helyszínén 15 órától bemutatjuk a Transtelex által frissen kiadott Kolozsvári esszék című könyvet Tamás Gáspár Miklóstól, Balla Zsófiával, Sipos Balázzsal és Szőcs Petrával Vig Emese, a Transtelex főszerkesztője beszélget.

A Telex erdélyi testvérlapja, a Transtelex egy tematikus Erdély-kvízzel készül. A 16:00-kor a rézsű tetején, a függőágyaknál kezdődő, körülbelül két órásra tervezett kvízjátékra ideálisan 3-4 fős csapatok jelentkezését várjuk, de ha valaki úgy érzi, igazán otthon van az erdélyi témákban, egyedül is próbálkozhat!

A kvízre itt a helyszínen is lehet jelentkezni a Telex Shop sátránál, összekötnek majd a szervezőkkel.

Ács Bori és Keve Marci már kettőtől bográcsoznak a rézsűnél. Két kavarás és tunkolás között lehet velük beszélgetni, sőt, aki még nem szerezte be az első Telex szakácskönyvet, az Elfelejtett magyar konyhát, az megteheti helyben, és dedikáltathatja is.

Természetesen akár a támogatásoldalon keresztül is támogathatsz minket, de a helyszínen is több módon segítheted a szabad sajtó ügyét.

  • A bejáratnál vehetsz támogatói karszalagot, választhatsz 2000 forintos, 4000 forintos vagy 8000 forintos karszalagot is
  • Két támogatásautomatát is felállítottunk. Az egyiket a Telex Shop sátránál, a másikat az épület mellett találod, itt tetszőleges összeggel támogathatod az újságot.
  • És licitálhatsz a Telex online aukcióján is a lap grafikusainak és fotósainak képeire is, a bevételt teljesen egészében a Telex működésére fordítjuk.
  • Sajnos készpénzt nem tudunk támogatásként elfogadni, de ha vásárolsz a Telex Shopban, azzal is támogatod a fennmaradásunkat.

Előre is köszönjük!

Pajta

15:00-16:00 TGM: Kolozsvári esszék könyvbemutató, Balla Zsófiával, Sipos Balázzsal és Szőcs Petrával Vig Emese, a Transtelex főszerkesztője beszélget.
16:00-17:00 Ne dőlj be a fake newsnak! – Álhírlebuktató workshop Hanula Zsolt vezetésével
17:00-18:00 Tóth „Terror” Gergely közéleti önvédelmi workshopja
18:00-19:00 Felvonó – Pándi Balázs és Bajzáth Sándor új, leszokásról és függőségekről szóló műsoráról Mizsur András beszélget

Kerti színpad

19:30-20:30 The Qualitons
21:00-22:00 Makrohang

22:00-02:00 Sierra Delta (dj-set)

Fotelbár

14:00-00:00 Telex-mozi: válogatás a videórovat legjobb filmjeiből
14:00-00:00 Aukciós tárlat: kiállítás és vásár a Telex fotósainak és grafikusainak műveiből

Egyéb helyszíneken a kertben

14:00-19:00 Közös főzés Ács Borival és Keve Mártonnal, az Ízfokozó műsorvezetőivel (lecsó és csülkös pacal)
14:00-23:00 Közösségi élő napirajzolás Merényi 'Grafitember' Dániellel
14:00-00:00 Álhírvadász játék
16:00-18:00 Erdély-kocsmakvíz a Transtelexszel

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!