Kína lemondott a zéró-Covid-stratégiáról, lekapcsolják az általános nyomkövető applikációt

2022. december 12. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai hatóságok hétfőn bejelentették, hogy visszavonják a koronavírus-járvány miatt a lakosság mozgásának követését szolgáló alkalmazást, írta az MTI.

Az applikációt több mint két évvel létrejötte után keddre virradóra lekapcsolják.

A telefonos helyzetmeghatározáson alapuló, magyarul Kommunikációs útvonalkártya néven visszaadható alkalmazás segítségével a felhasználók tájékoztathatták az őket ellenőrző hatóságokat arról, hogy hol tartózkodtak az elmúlt hét napban.

A kínai Covid-nyomkövető applikáció – Fotó: Str / AFP
A kínai Covid-nyomkövető applikáció – Fotó: Str / AFP

Az applikációban szerepelt azoknak a városoknak, körzeteknek a listája, amelyeket az illető a kérdéses időszakban felkeresett. Ha egyik sem volt magas kockázatúként jelölve, akkor az ember szabadon mozoghatott.

Az országos szintű alkalmazást a tartományok közötti utazáshoz használták, és kiegészítve működött a helyi applikációkkal, amelyek az éttermekbe, áruházakba és különféle épületekbe való belépéshez kellenek.

A döntésre alig egy héttel azután hozták meg, hogy Kína hirtelen radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett szigorításokat. Az elmúlt hetekben több helyütt is széles körű tiltakozások robbantak ki Kína évek óta tartó, szigorú zéró-Covid-politikája miatt. A helyzetről, a tüntetésekről és a zéró-Covid-politikáról itt írtunk részletesen>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!