Járványadatok: 61-en meghaltak, 4098 új fertőzöttet találtak múlt héten

2022. november 23. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor az ünnepek miatt nem tömbösítik az adatközlést, akkor továbbra is heti rendszerességgel érkeznek a hazai koronavírus-járványról közölt adatok a tájékoztató oldalon. A mintavételek számát már jó ideje nem publikálják, így nem tudni, milyen hatékonysággal szűrik egyébként a betegeket, mindenesetre a számok így alakulnak:

  • Új fertőzöttek száma az előző héten: 4098 (a legutóbb közölt adatokhoz képest: -333)
  • Új halálos áldozatok száma az előző héten: 61 (a legutóbb közölt adatokhoz képest: -12)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 770 (a legutóbb közölt adatokhoz képest: +21)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  11 (a legutóbb közölt adatokhoz képest +1)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 419 996 (a legutóbb közölt adathoz képest +238)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 206 388 (a legutóbb közölt adathoz képest +232)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 901 632 (a legutóbb közölt adathoz képest +580)
  • A negyedik dózissal beoltottak száma: 387 872 (a legutóbb közölt adathoz képest +5874)

A tájékoztatás szerint Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami a magas átoltottságnak is köszönhető. Azt javasolják, aki még nem oltatott, az menjen, mert „ vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban”. A megerősítő oltást mindenkinek ajánlják, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előzőt.

Aki oltatni szeretne, az a háziorvostól, házi gyerekorvostól kérheti azt, valamint a kórházi oltópontokra is elmehet péntekenként időpontfoglalással vagy anélkül. A megerősítő oltáshoz az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinát is lehet kérni: az oltóanyag egyadagos, és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt.

Az oltás fontosságát támasztja alá az is, hogy Covidban a hírek szerint kizárólag oltatlan kismamák haltak meg. Arról nincs pontos adat, hogy hány várandós nő halt meg Magyarországon koronavírus-fertőzés miatt, mert nem minden érintett tudott arról, hogy covidos lett, azt viszont tudjuk, hogy az oltott kismamák közül senki nem halt meg – ezt mondta az RTL Praxis című műsorának Ács Nándor, a Magyar Nőorvos Társaság Elnöke.

„Akik meghaltak, Magyarországon, nálunk is a klinikán, máshol is, mindenki oltatlan volt.”

Ács Nándor szerint a várandósság előtt érdemes megfontolni a negyedik oltást is, ha több mint fél év eltelt már a harmadik adag óta. Várandósság alatt is lehet oltatni, de akkor csak a 12. hét után – tette hozzá.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!