Joe Biden: A pandémiának vége, de a koronavírus még problémát okoz

2022. szeptember 19. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

„A pandémiának vége, de a koronavírus még problémát okoz” – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök egy szerdai interjúban, amit a CBS amerikai televíziós csatorna vasárnap este adott le, írja az MTI. Az amerikai elnök 22,4 milliárd dollár pótlólagos fedezetet kért a törvényhozástól egy potenciális őszi fertőzéshullám kezelésére.

„Ha megnézi, senki nem visel már maszkot. Mindenki elég jó formában van. Tehát szerintem változik a helyzet” – mondta a szerdán Biden egy Detroitban készült interjú során. Az amerikai elnök júliusban kapta el a Covid-fertőzést, feleségének Covid-tesztje pedig augusztusban lett pozitív.

Az Egyesült Államokban naponta továbbra is átlagosan 390 ember hal bele a koronavírus-fertőzésbe. Az országban a közelmúltban hagyták jóvá az omikron variáns elleni két oltóanyag alkalmazását. Biden hivatali idejének elején, 2021 januárjában még naponta mintegy háromezer ember halt bele a betegségbe.

A közelmúltban az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz virtuális sajtókonferencián beszélt szintén arról, hogy már látszik a koronavírus-járvány vége. Ugyanakkor arra is felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne hagyjon fel a világszerte több mint hatmilliós áldozatot követelő vírus elleni küzdelemmel.

Hasonlóan látja a helyzetet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki a szombati kormányinfón a Telex egyik kérdésére azt válaszolta, hogy „azt hiszi, már túl vagyunk a koronavírus-járványon.” Ellenben a külgazdasági és külügyminiszter Szijjártó Péterrel, aki szerint az Ukrajnában zajló háború miatt ugyan kevesebbet beszélünk a koronavírus-járványról, de továbbra is itt van körülöttünk.

Világszerte 611 960 233 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 526 410 – írja az MTI a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai alapján.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-nek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 95 658 236. A halálos áldozatok száma 1 053 419.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!