Heti járványadatok: meredeken emelkedik az új fertőzöttek száma

2022. július 20. – 09:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétették szerdán a múlt heti koronavírus-járványadatokat a hivatalos tájékoztató oldalon:

  • Új fertőzöttek száma az előző héten: 10 255 (a megelőző hetihez képest: +2219)
  • Új halálos áldozatok száma az előző héten: 40 (a megelőző hetihez képest +5)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 866 (a megelőző heti adatokhoz képest +238)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  17 (a megelőző heti adathoz képest +1)

Azt nem tudni, hogy hány tesztet végeznek, mert erről már nem közölnek adatot. Hatósági házi karanténban jelenleg 1083-an vannak.

A beoltottak száma 6 412 843 fő, közülük 6 199 845 fő a második, 3 887 027 fő a harmadik, 311 547 fő már a negyedik oltását is felvette.

Bár a számok továbbra is alacsonyak, érdemes figyelni a trendeket: Európa számos országában egyre több fertőzöttet találnak, és az omikron épp most terjedő alvariánsai a jelek szerint kevésbé szezonálisak, azaz a nyár folyamán is gyorsan terjednek. Erről itt írtunk bővebben.

Az európai hatóság már nemcsak a 80 év feletti, hanem a 60–79 éves korosztály és a veszélyeztetett csoportok tagjainak is javasolja az mRNS-vakcina második emlékeztető adagjának felvételét, azaz ahogy a köznyelvben ismert: a negyedik oltást.

Múlt héten Müller Cecília is arra figyelmeztetett, hogy a nagyvárosokban nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, de vidéken is stagnál, és sehol sem csökkent.

Az országos tisztifőorvos elmondta:

ahogy Európában, Magyarországon is hétről hétre egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma.

Itthon még zömmel az omikron variáns BA2-es típusa fertőz, de 4-5 százalékban már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában uralkodóvá váltak.

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója kedden azt nyilatkozta, az európai államoknak fel kell gyorsítaniuk a vakcinák beadását és vissza kell állítaniuk a maszkviselést, hogy le tudják küzdeni a koronavírus omikron variánsa által kiváltott szövődmények megugrását, és ezzel elkerüljék a szigorúbb intézkedéseket az év későbbi részében.

A múlt héten közel 3 millió új fertőzést jelentettek Európában, ami a globálisan regisztrált új esetek közel felét teszi ki. A kórházi kezelések száma ugyanebben az időszakban megduplázódott, és hetente közel 3000 ember hal meg a betegségben.

Magyarországon a járvány kezdete óta összesen 1 951 079 fő a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 46 736 fő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!