Egy tanulmány úgy számol, hogy az első évben 19,8 millió ember életét menthették meg a koronavírus elleni oltások

2022. június 24. – 23:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A témában készült első átfogóbb tanulmány arra jutott, hogy a koronavírus elleni védőoltások világszerte 19,8 millió ember életét menthették meg a bevezetésük utáni első évben, ha a felállított modelljükben 31,4 millió lehetséges halálesettel számoltak, írja a Guardian.

A Lancet Infectious Diseases szaklapban megjelent tanulmányban 2020 decembere és 2021 decembere között vizsgálták a Covid terjedését 185 országban és területen, és azt próbálták felmérni, mennyi ember halálát lehetett elkerülni közvetlenül vagy közvetve a vakcináknak köszönhetően.

Arról különböző becslések vannak, mennyien halhattak meg összesen a világjárványban. Hivatalosan több mint 6 millió halálesetet regisztráltak, azonban számos országban, ahol a tesztelés nem volt kiterjedt, jelentősen magasabb lehet a halottak száma a bejelentettnél. Az IFL Science szerint a többlethalálozásokat is nézve 15 millió halott is lehetett 2020-ban és 2021-ben.

A Lancetben megjelent vizsgálatban Oliver Watson, az Imperial College London kutatója, a tanulmány egyik társszerzője munkatársaival a Covidban meghaltak számáról az adott országban kiadott hivatalos adatokat, vagy ezek hiányában becsléseket, valamint a többlethalálozási mutatókat használta.

Ez alapján becsülték úgy a modelljükben, hogy a vizsgált időszakban 12,2 millió ember életét menthette meg az oltás a magas, illetve a felső középkategóriás keresetű országokban, ahol önerőből tudták finanszírozni a vakcinák beszerzését. Úgy számoltak, hogy a COVAX kezdeményezés keretében a szegényebb országoknak juttatott dózisokkal további 7,5 millió ember életét menthették meg.

A felállított modelljük alapján úgy vélik, hogy 15,5 millió halálesetet sikerült közvetlenül a vakcinák által nyújtott védelemnek köszönhetően elkerülni. A további életeket az menthette meg a számításaik alapján, hogy adott helyzetekben nem terjedt tovább a vírus vagy csökkent a nyomás az egészségügyi rendszeren.

Arra jutottak, hogy sokkal több életet is meg lehetett volna menteni, ha egyenletesebb lett volna a vakcinák eloszlása világszerte. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a modell számait nézve közel 600 ezer további halálesetet lehetett volna elkerülni, ha teljesül a WHO célja, hogy 2021 végéig minden ország lakosságának legalább 40 százalékát beoltják.

A világ lakosságának közel kétharmada kapott már legalább egy dózist, mióta 2020. december 8-án beadták az első, klinikai teszteken túli oltásokat.

A Guardian hozzáteszi, hogy a tanulmányban szereplő adatok feltehetően a felső határát jelentik annak, hogy mennyi halálozást lehetett megelőzni, mivel ha nem lettek volna vakcinák, akkor a lezárások és más meghozott óvintézkedések is máshogy alakulhattak volna egyes országokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!