Az osztrák kormány végleg visszavonja a kötelező oltásról szóló rendelkezést

2022. június 24. – 00:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák kormány döntött, júliusban a parlament visszavonja a kötelező oltásról szóló döntést, írja a Der Standard. Johannes Rauch osztrák egészségügyi miniszter azt mondta: „senki sem oltatja be magát csak azért, mert azt egy jogszabály előírja”. A zöldpárti miniszter szerint az intézkedés megosztotta a társadalmat, az oltáselleneseket nem lehet ilyen eszközökkel rávenni az immunizálásra. Egy felmérés szerint az emberek 13 százaléka a kötelező oltás ellenére sem oltatja be magát – még akkor sem, ha büntetés jár érte. Rauch úgy véli: az embereket meg kell győzni az oltakozásról és ez csakis önkéntes alapon történhet.

Ausztriában február elején tették kötelezővé az oltást, amivel nyugati szomszédunk úttörőnek számított az Európai Unióban. Kezdetben nem rendeltek hozzá szankciókat, azok csak március 15-től léptek volna életbe. Elvileg 3600 eurós pénzbírságot is kaphatott volna az, aki megtagadja az oltás felvételét. Végül az osztrák kormány a szankciók életbe lépése előtt, március 9-én maga jelentette be, hogy felfüggeszti a szabályozást.

A szabályozás 2021-es kidolgozásakor még a vírus delta variánsát tartották szem előtt, amely miatt sok ember került kórházba, és felmerült a veszélye az osztrák egészségügyi rendszer vészes túlterhelődésének. Mire azonban az intézkedés életbe lépett, addigra már a kevésbé veszélyes omikron variáns terjedt Ausztriában is. A kormánynak be kellett látnia, hogy a kötelező oltás elrendelése már nem állt arányban az akkori járványhelyzettel.

Mostanáig az osztrák lakosság 62,4 százaléka kapta meg valamelyik koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját. Újabb ellentmondás a történetben, hogy a kötelező oltást épp akkor szüntetik meg végleg, amikor Ausztriában is újra emelkedni kezd az új fertőzöttek száma.

Az egészségügyi miniszter úgy látja: a kötelező oltás kérdése mélyen megosztotta a családokat és a vállalkozásokat egy olyan időszakban, amikor sokan a magas infláció és az ukrajnai háború miatt aggódnak. A kötelező oltás miatt inkább emelkedett a vakcinákkal szembeni ellenszenv, és „sokan már nem ültek le együtt az asztalhoz, nem jártak együtt kirándulni, nem beszélgettek egymással”. A jelen helyzetben az osztrák társadalomnak inkább szolidaritásra van szüksége, mondta a miniszter.

Rauch szerint ugyanakkor továbbra is fontos a személyes felelősség. Ez magában foglalja azt, hogy az emberek megvédjék magunkat és másokat a fertőzéstől. Fontos ezért továbbra is a maszk viselése, a fertőtlenítés, a vizsgálatok elvégzése és a védőoltások beadása.

Amikor August Wögingert, az Osztrák Néppárt frakcióvezetőjét arról kérdezték, hogy a kötelező védőoltások visszavonásának van-e köze a közelgő tiroli és alsó-ausztriai tartományi választásokhoz, ő ezt válaszolta: „Őszintén szólva leszarom ezt a néhány regionális választást, nekünk a szövetségi kormányért van átfogó felelősségünk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!