Észak-Koreában nincsen se teszt, se vakcina, de koronavírus már bőven

2022. május 15. – 09:25

frissítve

Észak-Koreában nincsen se teszt, se vakcina, de koronavírus már bőven
Kim Dzsongun szombaton a Munkáspárt tanácsa előtt a Covid ellenes intézkedések hatékonyságáról érdeklődik – Forrás: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Koreában újabb tizenöt halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány, miután pár nappal korábban Kim Dzsongun bejelentette, nagyjából két év késéssel, de megjelent a világjárvány az országában.

Ezzel összesen már 42 halálos áldozata lehet a járványnak Észak-Koreában.

Az ország elszigeteltsége miatt kevés konkrét információt tudni, azt sem lehet ismerni, hogy összesen hány koronavírusos megbetegedést észleltek, Kim Dzsongun nem is koronavírusról, hanem egy országon átviharzó lázas megbetegedésről beszélt. Mivel nem állnak rendelkezésre tesztek, lázmérőkkel állapítják meg, hogy valaki beteg-e vagy sem.

Az észak-koreai állami sajtó szerint lázas betegekből összesen 820 620 esetet regisztráltak. Az országban veszélyhelyzetet hirdettek ki csütörtökön, de nem kérik a betegeket, hogy maradjanak otthon. A sajtó szerint összesen 1,3 millió embert mozgósítottak, hogy harcoljon a fertőzés ellen, vagy terjessze az azzal kapcsolatos információkat.

Dél-koreai szakértők szerint a járvány humanitárius válságot is okozhat az országban, 26 millió észak-koreai nincsen beoltva, nincsen elég felszerelés a teszteléshez, az egészségügy pedig rossz állapotban van. Dél-Korea és Kína is felajánlotta, hogy küld vakcinákat és segélycsomagokat, de Észak-Korea még nem válaszolt ezekre érdemben.

(AP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!