Észak-Korea már az első covidos halálesetét is bejelentette

2022. május 13. – 05:44

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea bejelentette, hogy megtörtént az első, koronavírus okozta haláleset az országban – adta hírül a BBC. Az észak-koreai állami média pénteki híradása szerint hat ember halt meg, magas láz után, és egyiküknél a koronavírus-teszt kimutatta az Omicron variánst.

Hozzátették azt is, hogy az országban további 187 ezer ember van, aki hasonlóan magas lázra panaszkodik, őket elkülönítették és kezelik.

Kim Dzsongun maszkban – Fotó: Anthony Wallace / AFP or licensors
Kim Dzsongun maszkban – Fotó: Anthony Wallace / AFP or licensors

Szakértők szerint a koronavírus már régóta jelen van Észak-Koreában, a helyi hatóságok azonban ezt eddig nem ismerték be, az első megbetegedéseket hivatalosan csütörtökön jelentették. Akkor azt mondták, az Omicron variáns megjelent és járványt okozott Phenjanban, emiatt pedig védelmi intézkedéseket – köztük kijárási korlátozást – vezettek be a fővárosban.

Pénteken viszont már azt is elismerték, hogy a „lázas megbetegedés” más a főváros határain túl is megjelent, és országosan nagyjából 350 ezer embert érint, közülük 187 ezren szorulnak kezelésre.

Az, hogy Észak-Korea most először nyilvánosan is elismeri a koronavírus jelenlétét az országban, azt jelentheti, hogy most olyan járvánnyal van dolguk, amilyen súlyosságút még nem láttak.

A 25 milliós diktatúra lakosai különösen kitettek a járványnak, hiszen tömeges oltási programjuk lényegében nem volt, többször is visszautasították a nemzetközi közösség vakcinafelajánlásait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!