1,2 millióval többen haltak meg a koronavírus-járvány első két évében az EU-ban, mint előtte

2022. április 15. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben összesen több mint egymillió uniós állampolgárral több halt meg, mint a korábbi időszakokban – írja az Eurostat héten megjelent felmérése alapján a Napi.hu. Az adatokból az derül ki, hogy négy hullámban mindig ugyanazokban a hónapokban érte el a csúcsot a többlethalálozás az uniós országokban.

Az Eurostat adatai szerint 2020 márciusa és 2021 februárja között több nagy többletmortalitással járó Covid-hullám érte el Európát. Az első szakaszban, 2020 márciusa és májusa között több mint 25 százalékkal többen haltak meg az uniós tagállamokban, mint 2016-2019 azonos időszakaiban. Több országban jelentősen nőtt a többlethalálozás aránya, így például Spanyolországban 81 százalékkal, Belgiumban 73 százalékkal, Hollandiában 54 százalékkal, Olaszországban pedig 50 százalékkal többen haltak meg, mint az előző években.

A különböző uniós tagállamokban más időpontokban érte el az első hullám a csúcsot: Máltán 2020 márciusában, Cipruson májusban, Litvániában és Szlovéniában júniusban, Portugáliában pedig júliusban. A második hullámban, 2020 augusztusa és decembere között viszont már más országok voltak súlyosan érintettek, a többlethalálozási arányok is megnőttek, és uniós szinten meghaladták a 40 százalékot.

Azokban az országokban, ahol 2020 tavaszán magas volt az elhunytak száma, ott a második hullámban ismét magas értékeket mértek, sőt több országban emelkedett is a halottak az aránya az első hullámhoz képest. Magyarországon például óriási növekedést lehetett megfigyelni a második hullámra, a harmadik hullám idején november 29-én került Magyarország az első helyre az uniós országok között a halálozásban a hétnapos mozgóátlag alapján, erről itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!