2906 új fertőzött, 40 beteg halt meg egy nap alatt

2022. március 30. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 2 906 (az előző napi adatokhoz képest +1176)
  • Új tesztek száma: 8788 (az előző napi adatokhoz képest +1050)
  • Új halálos áldozatok száma: 40 (az előző napi adatokhoz képest -8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 1873 (az előző napi adatokhoz képest -23)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  55 (az előző napi adatokhoz képest nincs változás)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 402 207 (az előző napi adatokhoz képest )
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 186 672 (az előző napi adatokhoz képest )
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 842 718 (az előző napi adatokhoz képest )

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon.

Emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. Továbbra is enyhén emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben – közölte a honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden. A megyeszékhelyek több mint felében – Budapesten, Kecskeméten, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szombathelyen, Tatabányán és Zalaegerszegen – emelkedő tendencia figyelhető meg, csökkenés egyik vizsgált városban sem tapasztalható. A koncentrációk Szekszárd és Veszprém kivételével minden vizsgált településen az „emelkedett” tartományba esnek.

Ezen a hétvégén is lesz oltási akció a kórházi oltópontokon, ahol előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval kérhetik az oltást az oltatlanok és azok is, akik már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül választhatnak a 12 év felettiek. Az 5–11 évesek oltására továbbra is csak előzetes időpontfoglalással van lehetőség a házi gyermekorvosoknál és a kórházi oltópontokon.

Jelentősen csökkenti az új típusú koronavírus okozta Covid–19 miatti halálozás veszélyét a második emlékeztető oltás – állapította meg egy új izraeli tanulmány. A Covid–19 ellen beoltott izraeliek körében végzett nagyszabású vizsgálat azt találta, hogy a 60 éves és annál idősebb, második emlékeztető oltásban részesültek halálozási kockázata 78 százalékkal csökkent azokhoz képest, akik csak egy emlékeztetőt kaptak. A kétdózisú vakcinával oltottaknál az első emlékeztető a harmadik oltásnak, a második emlékeztető a negyedik oltásnak felel meg.

A kiskorúak mentességet kapnak az oltási igazolványokra vonatkozó, 270 napos elfogadási időszak alól – derült ki az Európai Bizottság által jóváhagyott, a koronavírus elleni védettséget bizonyító uniós igazolványról szóló rendelet kedden közzétett módosításából. Az uniós oltási igazolványokra vonatkozó új szabályok értelmében a kiskorúak ezentúl mentesülnek az alapoltási sorozat befejezését feltüntető oltási igazolványok 270 napos elfogadási időszaka alól. Az oltási igazolványok elfogadására vonatkozó, egységesen 270 napban meghatározott időszakot mostantól csak a 18 éves és a 18 évnél idősebb emberek esetében kell alkalmazni. A tagállamoknak április 6-ig kell végrehajtaniuk a szükséges technikai kiigazításokat ahhoz, hogy a kiskorúakra vonatkozó mentességet alkalmazzák. Február 1-jén lépett hatályba a koronavírus elleni védettségről szóló uniós igazolványokra vonatkozó rendelet módosítása, amely az uniós tanúsítványok esetében 9 hónapos, azaz 270 napos érvényességi időt állapít.

A világon 485,1 millió ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6,1 millió a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 80 019 128. A halálos áldozatok száma 978 648. Indiában 43 021 982 fertőzöttet és 521 070 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 29 887 191 fertőzöttről és 659 508 halálos áldozatról tudni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!