2632 új fertőzöttet találtak, meghalt 54 beteg

2022. március 9. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 2632 (az előző napi adathoz képest +1245)
  • Új tesztek száma: 9897 (az előző napi adathoz képest +6142)
  • Új halálos áldozatok száma: 54 (az előző napi adathoz képest -5)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 2617 (az előző napi adathoz képest -149)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  118 (az előző napi adathoz képest +4)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 397 806 (az előző napi adathoz képest +183)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 176 649 (az előző napi adathoz képest +458)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 823 111 (az előző napi adathoz képest +1003)

– tették közzé a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon. A járvány kezdete óta összesen 44 549 ember halt meg a koronavírus okozta szövődményekben Magyarországon.

A járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, de az oltási akció márciusban is folytatódik. Ahogyan eddig is, ebben a hónapban is minden csütörtökön, pénteken és szombaton előzetes regisztráció nélkül kérhetik a koronavírus elleni első, második és harmadik oltást a 12 év felettiek a kórházi oltópontokon. A negyedik oltást eddig 227 541-en kérték.

Tovább csökkent a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden. A 9. héten a vizsgált városok döntő többségét csökkenő tendencia jellemzi, a vírus örökítőanyag-koncentrációja Békéscsabán, Egerben, Szekszárdon, Szombathelyen, Zalaegerszegen már a „mérsékelt” kategóriába sorolható, míg a többi mintavételi helyen továbbra is az „emelkedett” kategóriába esik – írja az NNK.

Romániában kedden éjfélkor lejárt a járvány miatt két éve bevezetett egészségügyi veszélyhelyzet, így véget érnek a járványügyi korlátozások. Megszűnik a maszkviselési kötelezettség, nem lesz már létszámkorlátozás a vendéglátóhelyeken, sportrendezvényeken, színházakban és mozikban. Covid-igazolvány nélkül is be lehet majd menni bárhova, megnyithatnak a bárok, klubok és más szórakozóhelyek, és véget ér a magánrendezvények tilalma: lakodalmat, keresztelőt vagy házibulit is lehet ezentúl – büntetés kockázata nélkül – rendezni. Nem korlátozzák tovább a tüntetések létszámát és az üzletek nyitvatartási idejét sem.

Izraelben fokozatosan és folyamatosan javul a járványhelyzet, ötezer alá csökkent az fertőzöttek napi száma az egészségügyi minisztérium honlapján közölt adatok szerint. Így már csak három korlátozó intézkedés érvényes: zárt nyilvános térben továbbra is kötelező a maszkviselés, csak oltási igazolvánnyal vagy friss teszttel lehet idősotthonokat látogatni, és a repülőtéren érkezés után PCR-tesztet kell csináltatni.

Az agyszövetet is károsíthatja a Covid–19 az Oxfordi Egyetem új tanulmánya szerint, a koronavírus az agy zsugorodását okozhatja, csökkentheti a szürkeállományt az érzelmeket és a memóriát irányító régiókban, és károsíthatja a szaglásérzékelésért felelős területeket. A kutatásból kiderült, hogy a betegség hatásai olyanoknál is jelentkeztek, akiket nem kellett kórházban kezelni. A tudósok szerint további vizsgálatokkal lehet majd megállapítani, hogy ezek a szövődmények részben visszafordíthatók-e, vagy hosszú távon fennmaradnak. „Erős bizonyíték van arra, hogy a Covid–19 következtében agyi rendellenességek lépnek fel” – írták a kutatók.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!